Ωμέγα 3 λιπαρά, ασπίδα για τα παιδιά μας



Αποτελούν έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους «μύθους» της σύγχρονης διατροφής και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από μας αντιδρούμε με δυσαρέσκεια όταν διαβάζουμε γι' αυτά στις διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων που καταναλώνουμε… Αναφερόμαστε βέβαια στα λιπαρά,  που σε αντίθεση με την «ενοχοποιητική» ετικέτα που τα συνοδεύει στην συνείδηση πολλών από εμάς, αποτελούν αναπόσπαστο και  απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού. 
Η πρόσληψη λιπαρών στη διατροφή μας, όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, είναι ουσιαστική γιατί :

- Αποτελούν βασική πηγή ενέργειας ενέργειας.

- Συντελούν στη δημιουργία υγιών κυττάρων.

- Βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών Α και Ε. 

- Υποστηρίζουν τη σύνθεση σημαντικών ορμονών του οργανισμού που είναι απαραίτητες σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματος.

- Παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά που ο οργανισμός μας  δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του.

- Συντελούν στην ισορροπημένη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

-  Συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.



Τα λιπαρά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα ακόρεστα και τα κορεσμένα. Τα ακόρεστα λιπαρά χωρίζονται στα μονοακόρεστα και στα πολυακόρεστα (τα οποία είναι τα ω3 και τα ω6 λιπαρά). Η πρόσληψή τους, όταν γίνεται με μέτρο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι  ευεργετική, βοηθώντας παράλληλα στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, ενώ πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών είναι κυρίως τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και η φυτική μαργαρίνη.

Ξέρατε ότι…
* Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά τα οποία δεν προσέλαβαν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού ή στην καθημερινή τους διατροφή εμφανίζουν διαταραχές όρασης, νευρολογικές, συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και δερματικά προβλήματα όπως εκζέματα και δερματίτιδες, και τέλος αλλεργίες και άσθμα.

* Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης, όπως οι εξετάσεις ή το διάβασμα, καθώς είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στη συγκέντρωση.

*  Οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες είναι χαμηλές σε κορεσμένα και ελεύθερες από trans λιπαρά, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Αυτό κάνει τις μαργαρίνες μια υγιεινή επιλογή και παράλληλα, μια καθημερινή πηγή βιταμινών Α & D και απαραίτητων ω-3 λιπαρών που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

πηγή : imommy.gr

Σχόλια