Το φλέρτ είναι φάρμακο για την υγεία μας

Τι είναι και τι σημαίνει η «σχέση»;

Η λέξη “σχέση” προέρχεται από την αρχαία ελληνική και είναι παράγωγο της λέξης «σχειν». Συνεπώς σχέση σημαίνει κάτι που έχουμε. Σχέση είναι όταν έχουμε κάτι κοινό, όταν μοιραζόμαστε, το παιχνίδι του φλερτ, καταστάσεις, σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές, γεγονότα, πράγματα, κοινές δραστηριότητες και στόχους, όταν επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους. Το μοίρασμα, η επικοινωνία σε μια σχέση μπορεί να είναι απλώς ένα φλερτ μια πλατωνική, φιλική, ερωτική, συντροφική, ή οικογενειακή.
Η σχέση είναι μία επαφή που δημιουργείται το λιγότερο από δύο ανθρώπους, είναι το “μαζί”, είναι η αλληλοεπίδραση όλων των παραπάνω ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Ανάλογα πώς αυτά σχετίζονται, τον συνδυασμό τους, την ένταση τους, την διάρκεια τους, διαμορφώνουν τον τρόπο που φλερτάρει κανείς και τον τρόπο προσέγγισης. Ανάλογα τα κίνητρα των ατόμων και τις προσωπικότητές τους χτίζονται διαφορετικές μορφές σχέσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε μορφής σχέσης, είναι η σεξουαλική έλξη, η ψυχική επαφή και η επικοινωνία.

Τι είναι η συμπεριφορά του Φλερτ;

Η έναρξη της επαφής δύο ανθρώπων γίνεται συνήθως με την συμπεριφορά του φλερτ. Φλερτάρω δεν σημαίνει πάντα έχω σχέση αλλά ότι “σχετίζεται” κανείς μ έναν άνθρωπο, μπορεί απλώς να είναι για μερικά λεπτά, μια επικοινωνία μέσω την συμπεριφορά του φλερτ. Το φλερτ δεν ταυτίζεται μόνο στην σεξουαλική έλξη δύο ανθρώπων. Η συμπεριφορά του φλερτ μπορεί να έχει πολλά κίνητρα και να γίνεται για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Δεν αποσκοπεί πάντα ή μόνο στην σεξουαλική έλξη. Μερικούς από τους λόγους που φλερτάρουμε είναι οι ακόλουθοι:

1) Εκλογικευμένο φλερτ, συστηματική προσπάθεια με μέθοδο για να περάσουμε ένα μήνυμα για αλλαγή μορφή της σχέσης από φιλική ή από απλοί γνωστοί σε ερωτική.

2) Εξερευνητικό φλερτ, μια προσπάθεια να δείξουμε έλξη ή ενδιαφέρον και να δούμε και τις προθέσεις του άλλου.

3) Φλερτ για διασκέδαση, κάποιες φορές το φλερτ δεν έχει στόχο απλά το κάνουμε για διασκέδαση, ανανέωση ή να κάνουμε τον άλλο να νιώσει όμορφα.

4) Χειριστικό φλερτ, κάποιες φορές μπορεί το φλερτ να γίνεται για να αποτύχει κάποιος ένα συγκεκριμένο σκοπό προς όφελος του χωρίς να αποσκοπεί σε ερωτικά ή ρομαντικά κίνητρα.

5) Φλερτ επιβεβαίωσης, όταν φλερτάρουμε συχνά νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, μας επιβεβαιώνει, αυξάνει την αυτο-εκτίμηση και την αυτο-πεποίθηση μας.

6) Ερωτικό Φλερτ, όταν κάποιος φλερτάρει γιατί νιώθει σεξουαλική και ερωτική έλξη.

Βοηθάει το Φλερτ όταν ήμαστε σε σχέση;

Το Φλερτ όπως είδαμε έχει διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικούς σκοπούς. Ανάλογα λοιπόν μπορεί να προσφέρει θετικά και όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση. Δεν φλερτάρουμε μόνο εκτός σχέσης για ερωτικούς λόγους ή σαν πρώτο στάδιο για να μπούμε σε μια σχέση. Το φλερτ είναι μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Είναι φροντίδα, επιβεβαίωση και ένα βασικό συστατικό για ν μην αφεθεί η σχέση, να μην μπει στην ρουτίνα της καθημερινότητας, να συντηρούμε τους ερωτικούς ρόλους μας, και δυνατή την σεξουαλική έλξη. Ανάλογα την κατάσταση και τον τρόπο που φλερτάρουμε το σύντροφό μας περνάμε μηνύματα σεβασμού, τρυφερότητας, φροντίδας, προστασίας, ενδιαφέροντος, ασφάλειας.

Είναι ο τρόπος να εκδηλώνουμε συναισθηματικό ενδιαφέρον και όχι μόνο πρακτικό ή επικοινωνιακό. Είναι μια μόνιμη θετική στάση απέναντι στον σύντροφό μας. Το φλερτ δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια συμπεριφορά όταν νιώθουμε ερωτική διάθεση.

Δείτε μερικούς απλούς καθημερινούς τρόπους για φλερτ μέσα στην σχέση σας:

1) Ντύσου όμορφα ή όπως ξέρεις ότι αρέσει στον σύντροφο σου για να τον ικανοποιήσεις

2) Να είσαι χαμογελαστός και θετικός απέναντί του και στις επιθυμίες του

3) Να έχεις επίμονη επαφή με τα μάτια όταν μιλάτε, να κοιταζόσαστε

4) Να παίζετε μεταξύ σας, συμπεριφορικά και λεκτικά, να πειράζεστε

5) Να κάνετε κολακευτικό χιούμορ

6) Να έχετε επικοινωνία μέσα στην μέρα όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, πείτε κάτι όμορφο για τον άλλον, εκφράστε συναίσθημα

7) Εκδηλώστε συναίσθημα όχι μόνο λεκτικά αλλά μη λεκτικά μ ένα χάδι, μια αγκαλιά

8) Κάντε κομπλιμέντα, να ήσαστε παρατηρητικοί μεταξύ σας έτσι δείξτε ότι νοιάζεστε

9) Κάντε μια μικρή έκπληξη, φροντίστε χωρίς να ρωτήσετε, δείξτε έτσι διεκδικητικότητα

10) Κάντε δώρα μεταξύ σας χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, κάτι συμβολικό, κάτι που δείχνει οτι σκεφτήκατε τον άλλον και τι έχει ανάγκη

11) Περιποίηση του εαυτό σας, του χώρο σας, του στυλ σας δείχνει ότι νοιάζεστε

12) Να ακούτε τον άλλον όχι μόνο γι αυτό που λέει αλλά και γι αυτό που σημαίνει για εκείνον, νιώστε τον

13) Μοιραστείτε νέα πράγματα, κάτι που διαβάσατε, ακούσατε ή οργανώστε κάτι μαζί, να έχετε και κοινούς στόχους που καλύπτουν τον άλλον

Σίγουρα η λύση για μια καλή σχέση δεν είναι μόνο το φλερτ. ‘Όταν υπάρχουν δυσκολίες στην σχέση των ανθρώπων σίγουρα η λύση δεν είναι η απόσυρση από τον ερωτισμό. Μπορεί στις δυσκολίες να φαίνεται η εύκολη λύση, το να κλειστούμε στον εαυτό μας, να σηκώσουμε το τοίχος του “Εγώ” μας. Αν οι σχέσεις είναι σε τέτοιο επικοινωνιακό και συναισθηματικό αδιέξοδο ίσως είναι αναγκαίο να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να ζητήσουμε βοήθεια από ένα ψυχολόγο για συμβουλευτική σχέσεων ή ζεύγους για την εκμάθηση νέων διαπροσωπικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Στόχος είναι να δεθούμε πιο πολύ στις σχέσεις μας, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Στόχος είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε με την σχέση μας για το μέλλον, να μην είναι εφήμερες, και να πληρούμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρειάζεται να τις καταπιέζουμε ή να τις αρνούμαστε.


Άννα Χατζηδημητρίου, ΒΑ. ΜSc, CPscychol
Ψυχολόγος Υγείας
www.medical-psychology.gr

Σχόλια