Οταν η σεξουαλική πείνα γίνεται βουλιμικό φαινόμενο

Μια Δαρβινική θεώρηση της υπερκατανάλωσης του σεξ και της παθολογικής της εκτροπής στη ανορεξία για σεξ.

Η παχυσαρκία, σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, βρίσκεται και στα γονίδια μας, αφού η βουλιμική συμπεριφορά στις εποχές έλλειψης τροφής ανάγκαζε τον άνθρωπο να τρώει γρήγορα και ότι έβρισκε για να επιβιώσει (fast food). Στα ζώα, η τάση αυτή παρατηρείται και σήμερα και είναι βασικό ένστικτο επιβίωσης γιατί η μεγάλη ποσότητα τροφής θα τα κρατήσει στη ζωή για μεγάλο διάστημα, ακόμα και μηνών (βλ χειμερία νάρκη στις αρκούδες, ερπετά, κλπ).
Η τάση για παχυσαρκία και υπερβολικό φαγητό στη σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας δεν είναι επίσης παράδοξο, αλλά ένας κανόνας που συνοδεύει τις πλούσιες κοινωνίες με τα γνωστά προβλήματα..

Μέχρι και νέα ειδικότητα της ιατρικής δημιούργησε η τάση αυτή....τη βαριατρική, που αδυνατίζει τους υπέρβαρους με χειρουργικές μεθόδους κυρίως.

Αν θεωρήσουμε πώς η τάση λήψης υπερβολικής τροφής έχει γενετικά προκαθοριστεί, ίσως ακόμα περισσότερο να πιστέψουμε, πως η γενετική τάση για σεξουαλική υπερκατανάλωση, σε ένα περιβάλλον έλλειψης, είχε ένα νόημα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους ...
Όπως, όμως η υπερβολική λήψη τροφής οδηγεί στη παθολογική πολλές φορές παχυσαρκία, έτσι και η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια και προβληματική σεξουαλικότητα.

Όταν η σεξουαλική πείνα γίνει βουλιμικό φαινόμενο τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση που λέγεται ανορεξία. στη διατροφή λέγεται νευρική ανορεξία, στο σεξ ανεπάρκεια, ανοργασμία κλπ

Σήμερα, η γενετική αυτή προδιάθεση, μοιάζει να εξασθενεί, αφού στην υπερπροσφορά που προσφέρει η σεξουαλική αγορά , τα φύλα μοιάζει να κουράζονται να υπηρετούν αυτή εντολή.

Η σεξουαλική ζωή σήμερα περνά μια φάση μεταπολεμικής υστερίας για τροφή, που συνέβαινε με τη στέρηση που υπήρχε στη διάρκεια του πολέμου και την πείνα που προκαλούσε στους πληθυσμούς.

Η σεξουαλική ζωή μοιάζει να έχει φτάσει σε μια φάση κόπωσης και κορεσμού, όπως συμβαίνει και με τη παχυσαρκία.

Η σεξουαλική απελευθέρωση στη χώρα μας ήρθε πολύ πιο καθυστερημένα συγκριτικά με τις άλλες δυτικές χώρες, περίπου 20 χρόνια.
Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, δειλά εμφανίζεται μια τάση ισότιμης ματιάς στη γυναικεία σεξουαλικότητα και στην λιγότερο καταδικαστική στάση της κοινωνίας για την απιστία.

Οι δεσμοί γάμου χαλαρώνουν και η αύξηση των διαζυγίων έχουν εγκατασταθεί σαν κανόνες πλέον και όχι σαν εξαίρεση.

Η αναζήτηση της σεξουαλικής ηδονής εκτός σχέσης γίνεται πλέον αποδεκτή ιδεολογικά και νομιμοποιείται στη συνείδηση, έστω και αν φραστικά καταδικάζεται .

Αυτή η ιδεολογική υπερπροσφορά των ηδονών μοιάζει να έχει γίνει υστερία και εμμονή, όπου όλοι θα πρέπει να υπηρετήσουν με τους ρυθμούς «sex and the city».

Άνδρες και γυναίκες μοιάζει να κυνηγούν οργιαστικούς οργασμούς με οργασμικούς ρυθμούς και στο τέλος να καίγονται με την αγωνιά του…

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρούργος - ουρολόγος ανδρολόγος
Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

πηγή : eumedline

Σχόλια