Χορός ένα ισχυρό όπλο κατά του στρές

Γράφει η Ιωάννα Μπερτσιμά, Ψυχολόγος- Life Coach, Ιδρυτής του κέντρου "Dance your Soul" 

Για αρκετά χρόνια οι ερευνητές προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των τεχνών στην καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι τόσο ο χορός όσο και τα υπόλοιπα είδη άσκησης αλλά και τέχνης συντελούν καθοριστικά στην βελτίωση της καλής διάθεσης αλλά και στη μείωση του στρες.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι ο χορός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Οι λόγοι πολλοί. Αρχικά, η επαφή των ανθρώπων με άλλους, οι οποίοι πιθανόν να βρίσκονται στην ίδια ψυχική κατάσταση, είναι από μόνη της ωφέλιμη. 

Είναι ουσιαστικής σημασίας, να μπορείς να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου μέσα από έναν χορό. Επικοινωνείς τις σκέψεις και τους φόβους σου, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσεις γι' αυτά. Μια τέτοια διαδικασία σε απελευθερώνει από ένα μεγάλο κομμάτι του καθημερινού στρες. 

Επιπλέον, οι ομαλές και εναρμονισμένες κινήσεις του χορού, χαλαρώνουν τους μύες αλλά και το μυαλό και ο μαθητής μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση σωματικά και ψυχικά. 

Αυτή η εμπειρία χαρακτηρίζεται από πολλούς μαθητές ως “μαγική στιγμή”, καθώς, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι την ώρα του χορού “ξεχνάμε όλα τα προβλήματά μας και νιώθουμε σαν να πετάμε”.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η μουσική που ακούγεται καθ΄ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, η οποία είναι εναρμονισμένη με την διάθεση του μαθητή. 

Μέσα από τη μουσική οι άνθρωποι βοηθιούνται να εκφράσουν τον ψυχισμό τους τη δεδομένη στιγμή και παράλληλα να προσανατολιστούν στο συναίσθημα που θέλουν να αγγίξουν. Αυτό αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην καταπολέμηση του στρες. 

Μέσα από έρευνες, φάνηκε πως ένας από τους πιο βοηθητικούς χορούς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι ο χορός Αργεντίνικο Tango. Μέσα από τον αργό και χαλαρωτικό ρυθμό αλλά και από τις λεπτές και προσεκτικές κινήσεις του χορευτή, επιτυγχάνεται η πνευματική και σωματική του χαλάρωση.

Dance your Soul Λ. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 8, Γλυφάδα Τ 210 8986045-6

πηγή :  eligast.gr

Σχόλια