Είσαι ...η μαμά μου !!!

Είσαι… η μαμά μου! Λάμπει ολόκληρο όταν το πλησιάζετε, ηρεμεί μόλις ακούσει τη φωνή σας, νιώθει ασφάλεια μόνο στην δική σας αγκαλιά. Το μωρό σάς ξέρει και το δείχνει!
Λάμπει ολόκληρο όταν το πλησιάζετε, ηρεμεί μόλις ακούσει τη φωνή σας, νιώθει ασφάλεια μόνο στην δική σας αγκαλιά. Το μωρό σάς ξέρει και το δείχνει!


Πριν γεννηθεί ο άγγελός σας είχατε κυριολεκτικά χτίσει το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς! Η δίψα σας να μάθετε τα πάντα όχι μόνο για τον τοκετό αλλά και για τη φροντίδα και τις ανάγκες του νέου μέλους ήταν τόσο μεγάλη που αμέτρητα βιβλία και περιοδικά… έστηναν χορό σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Τώρα λοιπόν, μετά από ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, μπορείτε να πείτε με σιγουριά πως έχετε μάθει πολλά πράγματα για το μωρό και την κοινή σας ζωή. Πώς είναι όμως δυνατόν εκείνο να σας καταλαβαίνει και να δείχνει ότι σας ξέρει χωρίς να… έχει ανοίξει βιβλίο; Ίσως το μωρό σας να είναι πιο έξυπνο από όσο νομίζατε!

"Την ξέρω αυτή τη φωνή!"Μόλις λίγα λεπτά από τη γέννηση και ενώ εσείς προσπαθείτε να συνειδητοποιήσετε πως το αυτό μικροσκοπικό πλασματάκι μεγάλωνε τόσους μήνες μέσα σας, το μωρό έχει καταλάβει σε ποια κυρία ανήκει η φωνή που συνεχώς "ευχαριστεί" για τις ευχές που της δίνουν. Είναι η φωνή της μαμάς του, της δικής του μαμάς που επιτέλους βρίσκεται στη αγκαλιά της!
Έχοντας αναπτύξει το εσωτερικό αφτί από τη 23η εβδομάδα της κύησης, το μωρό ως έμβρυο ακόμα, είχε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα όχι μόνο εσωτερικά (π.χ. τους χτύπους της καρδιάς σας, τους ήχους από τη ροή του αίματος,) αλλά και εξωτερικά (π.χ. το χειροκρότημά σας). Το αγαπημένο του όμως άκουσμα ήταν η δική σας φωνή την οποία άκουγε δυνατά και καθαρά. Έτσι, αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να σας αναγνωρίσει από τη φωνή και να ησυχάσει αμέσως μόλις του… απευθύνετε το λόγο ή ενώ είστε κοντά του μιλάτε με το σύντροφό σας. Όσο για εσάς, δικαιολογημένα καμαρώνετε για την αξιοθαύμαστη ικανότητα του μωρού σας και φουσκώνετε από περηφάνια κάθε φορά που σας δείχνει πως θέλει μόνο εσάς για να χαλαρώσει! 

"Σε γνωρίζω από τη μυρωδιά"Ένα ακόμα στοιχείο που αποκαλύπτει στο μωρό το ρόλο σας ως "μαμά" είναι η μυρωδιά σας, η προσωπική σας μυρωδιά την οποία είναι σε θέση να αναγνωρίσει λίγα δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση και να νοιώσει την ασφάλεια που έχει ανάγκη. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ηρεμεί από το γοερό του κλάμα αμέσως μόλις ο γιατρός σας το ακουμπήσει στο σώμα σας για να του χαρίσετε την πρώτη σας αγκαλιά! Και αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να ξέρει το… προσωπικό σας άρωμα και να το ξεχωρίζει χωρίς δυσκολία, θα σας θυμίσουμε πως το φιλόξενο σώμα σας ήταν το πρώτο του σπίτι στο οποίο επί 9 ολόκληρους μήνες μεγάλωνε μέσα του. Στη διάρκεια λοιπόν της εμβρυϊκής ζωής, η αίσθηση της όσφρησης αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να γνωρίσει ο άγγελός σας τη χαρακτηριστική σας οσμή πριν καν σας αντικρίσει! Έτσι, μετά τη γέννηση, όχι μόνο τη θυμάται αλλά σας δείχνει ξεκάθαρα πως προτιμά τη δική σας, γνώριμη μυρωδιά από οποιαδήποτε άλλη. Πώς σας το δείχνει; Με το να "αποζητά" συνέχεια την αγκαλιά σας: το βλέπετε να γαληνεύει αμέσως μόλις ακουμπήσει το γυμνό σας δέρμα στην περιοχή του λαιμού ή, ακόμα καλύτερα, του στήθους. 

"Σε καταλαβαίνω"Στεναχωριέται όταν σας βλέπει λυπημένη και γελά όταν είστε ευτυχισμένη δείχνοντάς έτσι ότι σας καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα! Ο γλυκός σας ψυχολόγος όχι μόνο καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει τα συναισθήματά σας, σας δείχνει κιόλας ότι έχει όλη την όρεξη να τα μοιραστεί μαζί σας, απόδειξη της αγάπης που τρέφει για εσάς, το αγαπημένο του πρόσωπο!
Από πολύ νωρίς το μωρό σας μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του: αν για παράδειγμα παρεξηγηθείτε με το σύντροφό σας, αντιλαμβάνεται πως δεν επικρατεί το ιδανικότερο κλίμα στο σπίτι, όχι μόνο επειδή σας άκουσε ή σας είδε να διαφωνείτε αλλά επειδή μπορεί να διαισθανθεί τη λύπη σας και να επηρεαστεί η καλή του διάθεση. Δεν αποκλείεται να το δείτε ανήσυχο, ταραγμένο ή ακόμα να ξεσπά σε κλάματα γιατί του μεταφέρετε το άγχος και την ένταση που βιώνετε. Εννοείται βέβαια πως ισχύει και το αντίστροφο: Αν είστε… μες την καλή χαρά, τραγουδάτε και γελάτε στο μικρό σας, θα το δείτε να πετά κι εκείνο στα σύννεφα! 

"Μ' αγαπάς, το ξέρω!"Αγγίζετε τρυφερά τη μυτούλα και τα μαγουλάκια του, χαδεύετε τα πατουσάκια του, την κοιλίτσα του, τρίβετε απαλά την πλάτη του, το κλείνετε γλυκά στην αγκαλιά σας! Κάθε χάδι κρύβει τα τρυφερά συναισθήματα που σας πλημμυρίζουν από την ώρα που πρωτοαντικρίσατε το ανθρωπάκι σας. Όσο για το… ανθρωπάκι σας, όχι μόνο νιώθει το άγγιγμά σας αλλά καταλαβαίνει και τα μηνύματα αγάπης που του στέλνετε μέσω της ρυθμικής κίνησης των δακτύλων σας. Από πολύ νωρίς είναι σίγουρο για την αγάπη και τη στοργή σας και γι αυτό δε θέλει να σας αποχωρίζεται στιγμή!
Έχετε υπόψη σας πως η αφή αποτελεί για κάθε νεογέννητο μία από τις βασικές μορφές επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και φυσικά με εσάς ενώ ταυτόχρονα βοηθά σημαντικά στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ σας. Μέσω της συγκεκριμένης αίσθησης το μικρό σας γίνεται δέκτης των γλυκών σας συναισθημάτων, καταλαβαίνει πόσο ευτυχισμένη αισθάνεστε που ήρθε στη ζωή σας, πόσο το λατρεύετε και πόσο όμορφα περνάτε μαζί του. Τα χαδάκια, οι τρυφερές κινήσεις και οι αγκαλιές έχουν τη μαγική δύναμη να μεταφέρουν στον πρωταγωνιστή της ζωής σας όλη σας την αγάπη. 

"Πόσο νοιάζεσαι για μένα!"Ξέρετε καλά πως το κλάμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας του μωρού μαζί σας, το μοναδικό του μέσο για να εκφράσει τις επιθυμίες του, να σας "πει" τί θέλει. Έτσι λοιπόν εσείς, την παραμικρή κραυγούλα και να ακούσετε, τρέχετε κατευθείαν κοντά του και προσπαθείτε με όλη σας την τέχνη και την… μόλις μερικών ημερών εμπειρία σας να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλει και να του το προσφέρετε. Ως νέα μαμά δε θέλετε στιγμή ο άγγελός σας να κλαίει γι αυτό και βάζετε τα δυνατά σας για να μπορέσετε να αποκρυπτογραφήσετε κάθε του ανάγκη ώστε να την ικανοποιήσετε πάραυτα! Αυτή η άμεση ανταπόκρισή στο κάλεσμά του δείχνει ξεκάθαρα στο μωρό ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο, ότι "ακούτε" τις ανάγκες του και έχετε διάθεση να ασχοληθείτε μαζί του για να το βλέπετε πάντα χαρούμενο και γελαστό. Με το να το ταΐζετε όταν πεινάει, να αλλάζετε την πάνα του όταν λερώνεται, να το βάζετε για ύπνο όταν είναι κουρασμένο, να το ξεσκεπάζετε όταν ζεσταίνεται, να παίζετε μαζί του κ.λπ. του δείχνετε ότι σέβεστε τις επιθυμίες του και κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να τις ικανοποιήσετε.

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία της Σταυρούλας Σανίδα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Σχόλια