Διατροφή και Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Είναι καθολικά σχεδόν αποδεκτό ότι η Μεσογειακή Διατροφή, ιδιαίτερα μετά από τις μεγάλες μελέτες “Framingham” και “Επτά Χωρών”, οδηγεί σε ελάττωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ως γνωστόν, είναι δίαιτα η οποία στηρίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των ιχθυελαίων και εκείνα της φυτικής προέλευσης προϊόντων.


Οι περιορισμοί ως γνωστόν αφορούν τα κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορεί να επιτρέπονται με μέτρο σε λεπτούς και δραστήριους πολίτες χωρίς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α., όμως πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και σαφώς σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ανθρώπους με επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι σήμερα τα ανωτέρω απηχούν το σύνολο σχεδόν των σχετικών οδηγιών από έγκυρα επιστημονικά συγγράμματα που στηρίζονται σε τεκμηριωμένα ερευνητικά δεδομένα.

Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν δεκτές απόψεις με σημαντικές αποκλίσεις από τα ανωτέρω, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα, όπως αυτές που αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα από μία μετά-ανάλυση στο περιοδικόAnnals of Internal Medicine και υποστηρίζουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν έχουν επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πάγια άποψή μας παραμένει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συστάσεις και οδηγίες που αφορούν την υγεία των συνανθρώπων μας, ακολουθώντας πάντοτε τις διεθνείς τεκμηριωμένες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες.


Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Παύλος Κ. Τούτουζας
Καθηγητής -Διευθυντής

πηγή : eumedline.eu

Σχόλια