Πως επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία τα Social media;

Τα social media,όπως facebook, instagram, έχουν επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε. Συνεπώς, επηρεάζουν κάποιες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να προκαλέσουν και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους. Κάποιες μελέτες,βέβαια, έδειξαν και αντίθετα αποτελέσματα, όπως πχ., ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για άτομα που είναι απομονωμένα, ή, άτομα με παρερμηνευτική ετοιμότητα, που επιθυμουν να κρατούν σε απόσταςη τους ανθρώπους και έτσι, με τον τρόπο αυτό, νιώθουν περισσότερη ασφάλεια.
Το facebook έχει αυξήσει την συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων, βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών και στην online εκμάθηση. Από την άλλη, το Facebook αποτελεί ένα δίκτυο με πολλές, αλλά αδύναμες σχέσεις,που δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη ζωή των ανθρώπων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ζηλεια και φθόνο για τις ζωές των άλλων, (θεωρούμε ότι οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι και περνάνε καλύτερα) υποτίμηση της εικόνας του σώματος, κακό ύπνο , μειωμένη επίδοση στο σχολείο. Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, συγκρίνοντας τους φίλους σου με τους φίλους άλλων ατόμων, αμέσως νιώθεις μειονεκτικά και το γεγονος αυτό μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικο παράγοντα για κατάθλιψη. Λειτουργεί όμως και αντίστροφα. Το καταθλιπτικό άτομο μπορεί να καταφύγει στο facebook για να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του. Επίσης άτομα με διαταραχές προσωπικότητας,τα οποία έχουν δυσκολία στην επικοινωνία τους με τους ανθρώπους, χρησιμοποιούν το facebook για να καλύψουν τις "δύσκολες" πλευρές της προσωπικότητας τους. Εξάλλου, οι πολλές ώρες στα social media μειώνουν την επικοινωνία με την οικογένεια, τον κοινωνικό κύκλο του χρήστη. Η μείωση αυτή συχνά οδηγεί σε συναισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης και ειδικά στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους ανάπτυξη. Ενας αλλος τομεας που θίγεται μέσα από την επικοινωνία μας με social media, είναι η αντίληψη που έχουμε σχετικά με την εμφάνιση μας- ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση για διαταραχές διατροφής.
Συχνά, στα social media παίζουμε ένα ρόλο, παρουσιάζουμε τον εαυτό μας όπως τον θέλουμε και δίνουμε έμφαση σε χαρακτηριστικά που επιλέγουμε να τονίσουμε.Έτσι, σενα βαθμό, χάνεται η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός στην επικοινωνία. Όταν το άτομο γίνεται αντικείμενο, η αίσθηση του εαυτού μειώνεται. Το facebook δεν μπορεί να αντικαταστήσει την face to face επικοινωνία.

Πώς να διαχειριστούμε όλα αυτά; Κρατήστε μία επιφύλαξη όταν οι άλλοι άνθρωποι παρουσιάζουν μία τέλεια ζωή. Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά χωρίς την παρουσία κινητού. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, μέσω των social media, αλλά σκεφτείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να τους συναντήσετε από κοντά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία τα social media.

Πάντα να αξιολογείτε τα sites στα οποία μπαίνετε και τις πληροφορίες που παρέχουν.

Γενικότερα, είναι σημαντικό στη ζωή να υπάρχει ποικιλία ερεθισμάτων και επικοινωνίας γιατί ότι γίνεται με μέτρο δεν είναι ποτέ βλαβερό.

Δρ.ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία 


www.empista.gr

Σχόλια