Τα ναι και τα όχι της διαχείρισης θυμού

Αν έχετε προβλήματα με την διαχείριση θυμού, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει - και εκείνα που δεν πρέπει - να κάνετε.

Τα προβλήματα διαχείρισης θυμού είναι σοβαρό ζήτημα, και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να ελέγξετε τα νεύρα σας, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το πρόβλημα καλύτερα.
Γράφει ο Διάκος Θοδωρής

Ναι: Να μιλάτε για τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς

Αν κάποιο ζήτημα είναι σημαντικό για εσάς, δεν πρέπει να το αφήνετε και να το προσπερνάτε, επειδή τα αισθήματά σας συσσωρεύονται. Και όσο περισσότερο μένει η οργή μέσα μας, τόσο χειρότερο θα είναι το ξέσπασμα.

Όχι: Μην μιλάτε όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο

Σε πολλές σχέσεις, οι καυγάδες μπορεί να δράσουν ευεργετικά, αλλά είναι λάθος να αποφασίσετε να μιλήσετε όταν νιώθετε πως ήδη είστε θυμωμένοι ή σε ένταση, καθώς δεν θα έχετε απόλυτο έλεγχο αυτών που θα πείτε, και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα.

Ναι: Κάντε ένα διάλειμμα

Ζητήστε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε το πρόβλημα καλύτερα και να ξεκαθαρίσετε την θέση σας. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την κατάσταση, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια λύση με ψυχραιμία.

Όχι: Στα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”

Που σημαίνει ότι είναι λάθος να ρίχνετε το φταίξιμο, να αλλάζετε τα λόγια του άλλου ατόμου, να βάζετε “ταμπέλες” ή να παριστάνετε τον ψυχαναλυτή. Προφανώς, οποιαδήποτε τακτική που να είναι έστω και στο ελάχιστο απειλητική πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Ναι: Στο εγώ και όχι στο εσύ

Όταν συζητάτε ένα πρόβλημα, εστιάστε στο πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε εσείς. Το να ξεκινάτε μια πρόταση απευθυνόμενοι στο άλλο πρόσωπο, μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε κατηγορία.

Ναι: Στην κατανόηση

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, και ο καθένας έχει τα “κουμπιά” του. Προσπαθήστε να το κατανοήσετε αυτό και να μπείτε για λίγο στην θέση του άλλου ατόμου- ή, ακόμα καλύτερα, ζητήστε του να σας αναλύσει την δική του οπτική γωνία.

Όχι: Στον έλεγχο

Είναι απαράδεκτο να λέμε σε ένα άλλο άτομο τι θα έπρεπε να σκέφτεται, να πιστεύει ή να κάνει. Δείχνει πως δεν έχουμε σεβασμό, και η έλλειψη σεβασμού σκοτώνει τις ανθρώπινες σχέσεις.



Όχι: Στα τρίτα πρόσωπα

Αν είστε θυμωμένοι με κάποιο άτομο, μην προσπαθήσετε να μπλέξετε και κάποιον τρίτο. Ούτε σαν φερέφωνο αυτών που θέλετε να πείτε, ούτε σαν αφορμή για να εκφράσετε εν τέλει τα δικά σας παράπονα. Είναι χειριστικό και μπορεί να πληγώσει τους ανθρώπους γύρω σας ακόμα χειρότερα.

Πηγή : iatronet.gr

www.empista.online

Σχόλια