Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς ορμόνες σε φυσικό κύκλο

Σε ποιες γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί η εξωσωματική χωρίς φάρμακα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της.

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Καπετανάκης, Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής & Γενετικής.



Όταν ένα ζεύγος ενταχθεί σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει αρχικά να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις και κατόπιν να δοθεί ειδική ορμονική θεραπεία, η οποία σκοπό έχει τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων.
Η εξωσωματική μπορεί να γίνει και χωρίς φάρμακα, σε φυσικό κύκλο. Με αυτή την μέθοδο γίνεται η λήψη ενός ή δυο ωαρίων χωρίς να προηγηθεί ορμονική διέγερση των ωοθηκών.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στο κέντρο μας από ετών. Ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ισχυρή ορμονική διέγερση δίχως να παράγουν περισσότερα από 1-2 ωάρια ή σε γυναίκες που έχουν υψηλή ευαισθησία στις ορμόνες, με υπαρκτό κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που θεωρείται μια από τις επιπλοκές της θεραπείας.
Επίσης, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει ένδειξη σε γυναίκες που δεν επιθυμούν τη λήψη φαρμάκων, καθώς και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αντένδειξη στη χορήγηση ορμονών.
Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει πλεονεκτήματα αλλά κρύβει και τεχνικές δυσκολίες που οδηγούν σε ακύρωση του κύκλου και απώλεια των ωαρίων. Για να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι απώλειες απαιτείται εμπειρία εκ μέρους του ιατρού, ώστε οι γυναίκες να έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση και τη σωστή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους.
Σε φυσικό κύκλο, ο συνδυασμός επικρατούντος ωοθυλακίου με την καλύτερη ποιότητα ενδομητρίου οδηγεί σε υψηλά ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων.
Πηγή:Iatronet.gr

www.babyinsurance.gr

Σχόλια