Τερηδόνα και ουλίτιδα στο δημοτικό: Τι κάνουμε;

Τα παιδιά μπορούν από νωρίς να μάθουν κάποιες καλές συνήθειες για την αποφυγή εκδήλωσης σοβαρών νόσων του στόματος. Τι πρέπει να κάνουν για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας;

Γράφει η Αλεξάνδρα Λοντ, Παιδοδοντίατρος
Ακρογωνιαίο λίθο της Παιδοδοντιατρικής αποτελεί η πρόληψη των νόσων του στόματος όπως είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η υγεία του στόματος στα παιδιά βασίζεται στην εφαρμογή μέσων πρόληψης στο σπίτι και στο οδοντιατρείο.
Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν τις βασικές αρχές παιδοδοντιατρικής πρόληψης:
  • Διαιτητικές συνήθειες.
  • Υγιεινή του στόματος.
  • Οδοντιατρική παρακολούθηση του παιδιού.
  • Φθορίωση στο οδοντιατρείο.
  • Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών.

Διαιτητικές συνήθειες

Τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως κρουασάν, καραμέλες, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί καθώς και κολλώδεις τροφές όπως τα μπισκότα προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καταστροφική για τα παιδικά δόντια.
Όσο είναι πρακτικά εφικτό, το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

Υγιεινή του στόματος

Ο καθαρισμός του στόματος αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών. 
Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων να είναι οπωσδήποτε το βράδυ. 
Η ποσότητα της οδοντόκρεμας για παιδιά 3-6 ετών, θα πρέπει να είναι μεγέθους μικρού μπιζελιού, ενώ για παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να είναι ελάχιστη, δηλαδή ένα επίχρισμα (ίχνος) στην οδοντόβουρτσα.

Η συσσώρευση τροφών στις περιοχές όπου εμφανίζονται καινούρια δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε τερηδονικές βλάβες πολύ νωρίς.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση οδοντικού νήματος στις επιφάνειες επαφής των δοντιών όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
Οδοντιατρική παρακολούθηση του παιδιού.

Η πρώτη επίσκεψη στο οδοντιατρείο γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.
Οδοντιατρική εξέταση χρειάζεται 1-2 φορές ετησίως, ενώ ο παιδοδοντίατρος καθορίζει τη συχνότητα των επανεξετάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Φθορίωση στο οδοντιατρείο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επιστημονική βιβλιογραφία, το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.
Ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο σε μορφή ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων ή σε μορφή βερνικιού που επαλείφει στα δόντια με πινελάκι.
Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή που συνήθως γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants)

Διαδεδομένη μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας σε μόνιμα οπίσθια δόντια είναι η εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού στις οπές και σχισμές της μασητικής επιφάνειας των δοντιών.
Με την παρουσία των προληπτικών καλύψεων, τα μικρόβια και οι τροφές δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν σε αυτά τα σημεία του δοντιού δημιουργώντας τερηδόνα. Η τοποθέτηση των καλύψεων αποτελεί μια σύντομη και εύκολη κλινική διαδικασία για το παιδί, η οποία όμως μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές δόντι για πολλά χρόνια.
Η ρήση ότι η «πρόληψη» θεωρείται καλύτερη από τη «θεραπεία» είναι γνωστή σε όλους. Κατά συνέπεια, στα παιδιά μπορούν από νωρίς να εδραιωθούν κάποιες καλές συνήθειες για την αποφυγή εκδήλωσης σοβαρών νόσων του στόματος, ενώ η σωστή προσέγγιση του παιδιού διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς με ενδιαφέρον για τη διατήρηση της στοματικής υγείας σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Πηγή:iatronet

www.babyinsurance.gr

Σχόλια