Τα παχύσαρκα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα.

Η καρδιοπάθεια είθισται να εκδηλώνεται από τη μέση ηλικία και μετά, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι πλέον πρώιμα συμπτώματά της ανιχνεύονται ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών.
Τα παχύσαρκα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα ενώ βρίσκονται ακόμα στο Δημοτικό, σύμφωνα με νέες μελέτες, όσα από αυτά είχαν πολλά περιττά κιλά έπασχαν από τουλάχιστον ένα καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η υπέρταση.
Όπως σημειώνουν Ολλανδοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», η παχυσαρκία αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, με ολοένα περισσότερους ανθρώπους να γίνονται παχύσαρκοι από τη νηπιακή ή την παιδική ηλικία.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU στο Άμστερνταμ, οι οποίοι υπέβαλλαν τα παιδιά σε καρδιολογικές εξετάσεις.
Το 62% όσων ήταν σοβαρά παχύσαρκα είχαν ήδη μία ή περισσότερες ενδείξεις πως μετατρέπονται σε καρδιοπαθείς από τα μικράτα τους, με τα μισά να έχουν υπέρταση και πολλά να έχουν χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Το αυξημένο σάκχαρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος επίσης υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα καλά νέα είναι πως αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιστραφούν με ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, με το παιδί να τρέφεται υγιεινά και να γυμνάζεται περισσότερο - αρκεί οι γονείς του να κατανοήσουν την σοβαρότητα του προβλήματος και να φροντίσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να το ξεπεράσουν..

Πηγή : ygeiasthemata.gr

Σχόλια