Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε κι εσύ καλείσαι να… το παίξεις λογιστής αλλά και να ενημερωθείς για το τι ακριβώς ισχύει με το αφορολόγητο 2020, έτσι ώστε να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν σου έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας.
Λοιπόν, πόσο είναι το αφορολόγητο φέτος, πώς χτίζεται με κάρτα και τι γίνεται αν ξεπεράσω το αφορολόγητο; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.
Τι είναι το αφορολόγητο & πώς υπολογίζεται;
Αφορολόγητο είναι το σύνολο των δαπανών που χρειάζεται να διενεργήσει κάθε φορολογούμενος για να μην του επιβληθεί πρόσθετος φόρος.
Και πώς υπολογίζεται το αφορολόγητο; Το ποσό προσδιορίζεται βάσει του φορολογητέου εισοδήματός σου και αντιστοιχεί αποκλειστικά στο δικό σου ΑΦΜ.
Εδώ θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι το αφορολόγητο με την έννοια που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα δεν υφίσταται. Έχει αντικατασταθεί με τις δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά.
Πώς χτίζεται το «αφορολόγητο»;
Για το αφορολόγητο 2020, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες (όσων τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα) θα πρέπει να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.
Παλαιότερα η εφορία όριζε το αφορολόγητο σε κάποιο ποσό (π.χ. 6.000 ευρώ).
Άρα, φορολογούσε τα εισοδήματά σου πάνω από αυτό το ποσό. Στη συνέχεια, σου έλεγε ότι για να ισχύσει αυτό το αφορολόγητο πρέπει να συγκεντρώσεις αποδείξεις.
Εσύ μάζευες τα χαρτάκια από τις αγορές σου και έπρεπε να τα φυλάς μήπως σου γίνει έλεγχος.
Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Άρα η έννοια του «χτίζω αφορολόγητο» δεν υπάρχει.
Αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε ό,τι αφορά τις φορολογικές σου υποχρεώσεις για το 2021, θα πρέπει να καλύψεις το 30% του εισοδήματός σου με δαπάνες που πραγματοποίησες με ηλεκτρονικά μέσα.
Αν δεν το κάνεις, τότε να περιμένεις τη “λυπητερή” μετά την εκκαθάριση της δήλωσής σου, που αφορά σε πρόστιμο 22% για το ποσό που δεν έχεις καταφέρει να συγκεντρώσεις.
📍 Παράδειγμα: Αν το εισόδημά σου είναι 20.000 ευρώ το χρόνο, τότε οι δαπάνες που πρέπει να κάνεις με ηλεκτρονικά μέσα (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, web banking κλπ) είναι 6.000 ευρώ.
ασφάλιση online στις καλύτερες τιμές
💡 Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο αν δεν φτάσουν το 30% του εισοδήματος σε δαπάνες;
Ας υποθέσουμε πως δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις δαπάνες της τάξης του 30% και άνω, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά σου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα είχες ένα “πέναλτι”, δηλαδή πρόστιμο 22% για το ποσό που δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις.
Όμως, στο αφορολόγητο του 2020 – 2021, από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται:
- Οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών.
- Οι πληττόμενοι από την πανδημία.
Συγκεκριμένα για τους πληττόμενους από την πανδημία, ισχύει ότι για φέτος καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης. Επομένως, αν έχεις πληγεί οικονομικά από την πανδημία, τότε δεν θα έχεις πρόστιμα που να αφορούν το αφορολόγητο.
Θα φορολογηθώ για τα επιδόματα που πήρα ως πληγέντας της πανδημίας το 2020;
Σε γενικές γραμμές, οι αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις που παρείχε το Κράτος στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω πανδημίας, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρους.
Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως είσαι ιδιωτικός υπάλληλος που μπήκε σε αναστολή εργασίας μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας και πήρες τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ σε επιδόματα. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν εισόδημα και δεν θα φορολογηθείς για αυτά.
Έτσι, είναι ακόμα πιο εφικτό το να φτάσεις τις δαπάνες του 30% που χρειάζεσαι για το αφορολόγητο.
💡 Τι γίνεται αν ξεπεράσω το αφορολόγητο;
Αν αναρωτιέσαι τι θα συμβεί όταν ξεπεράσεις το αφορολόγητο του 2020, η απάντηση είναι: Τίποτα!
Αν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός σου, δεν κερδίζεις κάτι, εκτός από την καλύτερη διαχείριση των εξόδων σου μέσω των εργαλείων που διαθέτουν οι υπηρεσίες web banking των τραπεζών.
Διευκρίνιση: Αυτά ισχύουν για το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.
Τι θα ισχύει για τις χάρτινες αποδείξεις στο αφορολόγητο;
Όπως ξέρεις, τυπικά το αφορολόγητο χτίζεται με κάρτες (χρεωστικές / πιστωτικές).
Όμως πρόσφατα έγινε γνωστό πως η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να δώσει σε χρήση μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα είναι συνδεδεμένη με το Taxisnet και στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να ανεβάζει τις αποδείξεις όσων αγορών έχει κάνει με μετρητά.
Αυτή η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσω κινητού ή tablet μέσα από μια εφαρμογή που θα σκανάρει το QR code της απόδειξης.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, με τη νέα αυτή πλατφόρμα ο φορολογούμενος θα μπορεί ακόμη κι αν πληρώσει με μετρητά έναν λογαριασμό, να ψηφιοποιήσει τις αποδείξεις έτσι ώστε να προσμετρηθούν στο χτίσιμο του αφορολογήτου. Θα προστίθενται δηλαδή και αυτές οι αποδείξεις στο 30% των εξόδων που πρέπει να κάνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Αυτές οι πληρωμές με μετρητά, εφόσον ψηφιοποιηθούν, θα μπορούν ενδεχομένως να συνυπολογιστούν και στους λαχνούς για τη μηνιαία κλήρωση αποδείξεων με έπαθλο 1.000 ευρώ. Μέχρι τώρα σε αυτή την κλήρωση υπολογίζονταν οι αγορές που έχουν εξοφληθεί μόνο με κάρτες & e-banking, ή μέσω τραπέζης.
Το σχέδιο αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στο 2021, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγορές που έγιναν το 2020 δεν θα υπολογιστούν.
ασφάλιση online στις καλύτερες τιμές
Πηγή : Money - market
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου