"Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχηπερπατώντας η Δόξα μονάχη,
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που ’χαν μείνει στην έρημη γη."
Ηκαταστροφή των Ψαρών : Διονύσιος Σολωμός
Η δόξα βλέποντας την μάχη στα Ψαρά αποφάσισε να σταθεί και να καταγράψει όλα εκείνα τα παλικάρια που μάχονταν για την πατρίδα τους, ώστε να μπορεί να τους ακολουθεί στα βάθη των αιώνων και να μην ξεχαστούν ποτέ.
Η δόξα αυτή λοιπόν θα στέκεται πλέον επιβλητικά στη μαύρη ράχη του νησιού για να μας θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες του νησιού.
Το άγαλμα της «Δόξας των Ψαρών» όπως την εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός και την αποτύπωσε ο Νικόλαος Γύζης «επέστρεψε» φιλοτεχνημένο σε μάρμαρο από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου και τοποθετήθηκε στη θέση που της αρμόζει, στη Μαύρη Ράχη του ακριτικού νησιού.
Το έργο σμιλεύτηκε από το γλύπτη Νίκο Γεωργίου και τοποθετήθηκε στο βάθρο που, όπως και τον περιβάλλοντα χώρο, σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Χίου των Μανώλη Βουρνού και Κατερίνας Μανωλιάδη.
Η δημιουργία του μνημείου της Δόξας των Ψαρών στη σκιά της επετείου των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία και 197 χρόνων από την καταστροφή των Ψαρών από τους Οθωμανούς, υλοποιήθηκε μέσω του δήμου της ηρωικής νήσου των Ψαρών με χορηγία των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.
Στο άγαλμα, η Δόξα με κατάλευκο χιτώνα καταγράφει τα ονόματα των ηρώων μετά την καταστροφή των Ψαρών σύμφωνα με το έργο του Νικολάου Γύζη που το εμπνεύστηκε από το επίγραμμα του Σολωμού.
Σύμφωνα με το επίγραμμα αυτό, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1825 με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών η μορφή της προσωποποιημένης Δόξας τιμά τους νεκρούς Έλληνες μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.
Απολαύστε τις φωτογραφίες που ακολουθούν :
Με την αγάπη που ξέρετε !!!
Μέρος των πληροφοριών της ανάρτησης βρήκα εδώ
το video το βρήκα εδώ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου