Κατασκευάστηκε το 1386, το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο και ακόμα λειτουργεί


Βρίσκεται στον Καθεδρικό του Σόλσμπερι και λειτουργεί από το 1386.

Δεν έχει την γνωστή μορφή ενός ρολογιού, αλλά το ρολόι του Καθεδρικού του Σόλσμπερι στην Αγγλία, της μοναδικής πόλης στο Γουιλτσάιρ και της πόλης που βρίσκεται κοντά στο Στόουνχεντζ, με τον τεράστιο σιδερένιο σκελετό του, εξακολουθεί και παράγει τον ίδιο "κολασμένο θόρυβο" που έχει παράγει εδώ και αιώνες. Χρονολογείται από το 1386, κάτι που το καθιστά το παλαιότερο ρολόι που λειτουργεί στον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα παρόμοιο ρολόι, που βρίσκεται στον Καθεδρικό της γαλλικής πόλης Μποβέ (Beauvais), και που αξιώνει ότι αυτό είναι το παλαιότερο μιας και χρονολογείται από το 1305. Ακόμη και η Ιταλία έχει ένα υποψήφιο ρολόι, που βρίσκεται στην πόλη Chioggia, στον μητροπολιτικό δήμο της Βενετίας, αλλά δεν έχει υποβληθεί η ημερομηνία κατασκευής του.

Στη Δυτική Αγγλία υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τον 14ο και 15ο αιώνα. Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η προέλευση του ρολογιού τον Καθεδρικού του Σόλσμπερι ξεκίνησε από τον φανατικό της ωρολογοποιίας T.R. Robinson, με την υποστήριξη και άλλων. Το ρολόι πιστεύεται ότι απαρτίζεται απ' όλα τα γνήσια εξαρτήματα, ενώ η μεγάλη ρόδα του θεωρείται ότι είναι η πρώτη που εγκαταστάθηκε πριν από πολλούς αιώνες.

Αν και το εν λόγω ρολόι ίσως και λειτουργεί από το 1386, υπάρχει μια αναφορά ενός ακόμη ρολογιού ήδη από το 1306. Ωστόσο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι εκείνο το ρολόι ήταν κάποιος πρόδρομος του ρολογιού του 1386. Τι συγκεκριμένο ήταν ένας τύπος ρολογιού που χρησιμοποίησε το νερό για να λειτουργεί το μηχανικό σύστημά του. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για τέτοια μηχανικά ρολόγια με νερό από 1280.

Το ρολόι βρέθηκε σχεδόν εγκαταλελειμμένο στο καμπαναριό του καθεδρικού το 1928. Είχε ένα εκκρεμές που φαινόταν να είναι μεταγενέστερη εγκατάσταση. Οι εργασίες αποκατάστασής του ολοκληρώθηκαν το 1956. Λόγω της μη διαθεσιμότητας των αρχικών σχεδίων, είναι εξαιρετικά απίθανο μερικά από τα εξαρτήματά του να μοιάζουν εκείνα που χρησιμοποιούνταν τότε. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέρη του πιστεύεται ότι είναι από τον αρχικό σχεδιασμό.

Πιστεύεται ότι την εποχή που κατασκευάστηκε το ρολόι, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονταν -σε αντίθεση με τη σύγχρονη εμμονή ακόμα και για τα δευτερόλεπτα- στο να μετρούν το χρόνο με ακρίβεια. Οι άνθρωποι τότε απλώς ήθελαν την ώρα, επομένως το ρολόι απλώς σήμανε την ακριβή ώρα. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει καντράν.

Η πρώτη σημαντική τροποποίηση του ρολογιού ήρθε γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα. Ο πρότυπος μηχανισμός αντικαταστάθηκε από ένα νέο λειτουργικό σύστημα και το εκκρεμές. καθιστώντας το πιο ακριβές.

Το ρολόι εγκαταλείφθηκε το 1884, όταν εγκαταστάθηκε ένα νέο. Πιο πριν, είχε μεταφερθεί στον κεντρικό πύργο του καθεδρικού όταν το παλιό καμπαναριό κατεδαφίστηκε το 1790. Μετά από την εκ νέου -εντελώς τυχαία- ανακάλυψή του. Ο Robinson είχε απλά ανέβει στον πύργο για να δει το ρολόι του 1884 και τότε είδε το παλαιότερο.

Με την αγάπη που ξέρετε!  Ian 

Το άρθρο το βρήκα εδώ : 3otiko.blogspot.com

Σχόλια