Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι και έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων αιώνων από ένα σκίτσο στοχασμού σε μια εικόνα της ιατρικής. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του ντα Βίντσι στο συνοδευτικό κείμενο, οι οποίες είναι γραμμένες με καθρεπτιζόμενη γραφή, το σχέδιο έγινε ως μελέτη των αναλογιών του (ανδρικού) ανθρώπινου σώματος όπως περιγράφεται σε μια πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου, που είχε γράψει για το ανθρώπινο σώμα. Η ιστορία πίσω από αυτό το σκίτσο είναι πολύ περίεργη.
Ο ντα Βίντσι δεν ήθελε να εμφανιστεί ποτέ το σκίτσο
Το σκίτσο ανακαλύφθηκε σε ένα από τα προσωπικά σημειωματάρια του δασκάλου της Αναγέννησης. Η μελέτη ήταν απλά για δική του εκπαίδευση και όταν το ολοκλήρωσε περίπου το 1490, δεν περίμενε ότι αργότερα οι άνθρωποι θα το θαύμαζαν. Ωστόσο, σήμερα, ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι εικονικός και μεταξύ των πιο γνωστών έργων του καλλιτέχνη, μαζί με το Μυστικό Δείπνο και τη Μόνα Λίζα.
Η τέχνη συναντά την επιστήμη
Ένας αληθινός άνθρωπος της Αναγέννησης όπως ο Λεονάρντο, δεν ήταν μόνο ζωγράφος, γλύπτης, και συγγραφέας, αλλά και εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, μαθηματικός και ερασιτέχνης ανατόμος. Το σχέδιο ήταν για να εξερευνήσει τις θεωρίες για τις ανθρώπινες αναλογίες που όρισε ο αρχαίος Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος.
Ο Λεονάρντο δεν ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τις θεωρίες του Βιτρούβιου
Ειδικά, τον 15ο αιώνα, στις δεκαετίες πριν το σχέδιο του Λεονάρντο, πολλοί προσπάθησαν να δώσουν στην ιδέα μορφή.
Μπορεί να ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας
Το 2012, ο Ιταλός ιστορικός της αρχιτεκτονικός Claudio Sgarbi διαπίστωσε ότι η μελέτη του Λεονάρντο για τις αναλογίες ίσως υποκινήθηκαν από ένα παρόμοιο έργο του φίλου του και αρχιτέκτονα Giacomo Andrea de Ferrara. μερικοί πιστεύουν ότι οι δυο τους εργάστηκαν παράλληλα, αλλά ακόμα κι αν αυτή η θεωρία είναι λανθασμένη, οι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Λεονάρντο τελειοποίησε τις αδυναμίες στο έργο του, εκεί όπου ο Giacomo απέτυχε, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου σετ χεριών και ποδιών, που επιτρέπουν μια πιο ακριβή απεικόνιση των γραπτών του Βιτρούβιου.
Ο κύκλος και το τετράγωνο έχουν μεγαλειώδες νόημα
Στη μαθηματική εξερευνήσεις τους, ο Βιτρούβιος και ο Λεονάρντο έψαχναν όχι μόνο τις αναλογίες του ανθρώπου, αλλά όλης της δημιουργίας. Σε ένα σημειωματάριο από το 1492, ο Λεονάρντο συλλογίστηκε, "από τα αρχαία χρόνια, ο άνθρωπος αποκαλείται μικρογραφία του κόσμου. Και σίγουρα αυτό το παρατσούκλι είναι καλά κατοχυρωμένο, διότι, δεδομένου ότι ο άνθρωπος αποτελείται από χώμα, νερό, αέρα και φωτιά, το σώμα του μοιάζει με εκείνο της γης. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος του σύμπαντος".
Είναι ένα από μια σειρά από άλλα σκίτσα
Για να βελτιώσει την τέχνη του και να κατανοήσει καλύτερα το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, ο Λεονάρντο ζωγράφισε πολλούς ανθρώπους, σημειώνοντας το πως φαινόταν οι αναλογίες τους.
Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι το ιδανικό αρσενικό
Η ταυτότητα του μοντέλου παραμένει ένα μυστήριο, αλλά οι ιστορικοί της τέχνης πιστεύουν ότι ο Λεονάρντο έχει "ελευθερίες" στο σχέδιό του. Το έργο δεν είναι πορτρέτο αλλά μια επιμελής απεικόνιση μιας τέλειας ανδρικής μορφής που δημιουργήθηκε από τα μαθηματικά.
Θα μπορούσε να είναι αυτοπροσωπογραφία
Από κάποιες περιγραφές του καλλιτέχνη του 15ου αιώνα όντα νεότερος, μερικοί ιστορικοί τέχνης έχουν προτείνει ότι είναι ο ίδιος ο Λεονάρντο το μοντέλο του Ανθρώπου του Βιτρούβιου.
Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου έχει κήλη
Αυτή τη διάγνωση έκανε ο λέκτορας χειρουργικής Hutan Ashrafian μετά από 521 χρόνια από το σκίτσο: ο Άνθρωπος έπασχε από βουβωνοκήλη.
Το σώμα έχει διαγραμμίσεις
Αν προσέξετε το στήθος, τα χέρια και το πρόσωπο του άντρα θα δείτε ότι υπάρχουν σταθερές ευθείες γραμμές που σηματοδοτούν τις αναλογίες του Λεονάρντο, στις οποίες αναφέρεται στις σημειώσεις του.
Έχει και άλλα ονόματα
Το σκίτσο ονομάζεται και Κανόνας των Αναλογιών.
Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου απεικονίζεται σε 16 πόζες
Με την πρώτη ματιά, θα δείτε μόνο δύο: Τα πόδια ενωμένα και τα χέρια απλωμένα ή τα πόδια ανοικτά και τα χέρια σηκωμένα. Αλλά η ιδιοφυΐα του ντα Βίντσι απεικονίζουν τον Άνθρωπο σε 16 συνδυασμούς.
Το πρωτότυπο εκτίθεται σπάνια
Τα αντίγραφα είναι πολλά, αλλά το πρωτότυπο είναι πολύ εύθραυστο και σημαντικό ώστε να εκτίθεται μονίμως. Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου βρίσκεται στην Γκαλερί της Ακαδημίας της Βενετίας. Μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2013 προσέφερε την πρώτη ευκαιρία μετά από 30 χρόνια ώστε να εκτεθεί ο Άνθρωπος. Ο μόνος τρόπος για να δει κανείς το πρωτότυπο σκίτσο είναι να ζητήσει ειδική άδεια για μια ιδιωτική συνεδρία.
Με την αγάπη που ξέρετε Ian
Το άρθρο το βρήκα εδώ : 3otiko.blogspot.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου