Stevie Nicks, η πανέμορφη "νεράιδα" με την υπέροχη φωνή (ιστορία, φωτογραφίες & video)


H Stevie Nicks, η πανέμορφη «νεράιδα της νύχτας» με την αγγελική φωνή είναι παγκοσμίως γνωστή ως frond woman του θρυλικού συγκροτήματος Fleetwood Mac, ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός βεβαίως είναι γνωστή και για την solo καριέρα της.

Η Stephanie Lynn Nicks γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα 26 Μαϊου το 1948, οι γονείς της γνωρίστηκαν στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα και παντρεύτηκαν το 1947. Το Stevie ως «παρατσούκλι» προέκυψε από την δική της προφορά, όταν πρωτομίλησε, καθώς προσπαθούσε να πει το όνομα της. 

Μαζί τους στην οικογένεια ζούσε και ο παππούς της Aaaron Nicks, ο οποίος ήταν μουσικός της country και ήταν η πρώτη επιρροή της στη μουσική. Της έφτιαξε μια κιθάρα και την έπαιρνε μαζί του να τραγουδάει στις συναυλίες του, στα τοπικά στέκια, από όταν η Stevie ήταν 5 ετών.  

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της «υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας» η οικογένεια της Stevie μετακόμιζε συνεχώς. Το 1963 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λος Αντζελες, η Stevie μαθήτρια λυκείου τότε γνώρισε την καλύτερη της φίλη τη Robin και εντάχθηκε ως τραγουδίστρια σε ένα συγκρότημα που λεγόταν Changing Times. Η συμμετοχή της στους Changing Time κράτησε πολύ λίγο καθώς η οικογένεια μετακόμισε ξανά για την Καλιφόρνια, εκεί εγγράφτηκε στο λύκειο Menlo Atherton στο οποίο γνώρισε τον τότε συμμαθητή της Lindsey Buckingham. Γνωριμία – συνάντηση σταθμός για όλα όσα ακολούθησαν στη ζωή και την καριέρα της.


Μετά το λύκειο η οικογένεια της Stevie μετακόμισε για άλλη μια φορά για το Σικάγο, η Stevie όμως δεν ακολούθησε, παρέμεινε στην Καλιφόρνια και μαζί με τον Buckingham δημιούργησαν το συγκρότημα Fritz. Με το συγκρότημα αυτό κατάφεραν και έκαναν επιτυχία – έστω σε τοπικό επίπεδο – και κατάφεραν να ανοίξουν συναυλίες της Janis Joplin και του Jimi Hendrix πριν διαλυθούν το 1971. Η Stevie και ο Lindsey πλέον ήταν και ζευγάρι, μετά τη διάλυση των Fritz, συνέχισαν να συνεργάζονται μαζί και μουσικά, υπέγραψαν συμβόλαιο με την Polydor Records και κυκλοφόρησαν το Buckingham – Nicks, ένα άλμπουμ που πέρασε εντελώς απαρατήρητο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη η Stevie για να τα βγάλει πέρα, εργάστηκε ως σερβιτόρα, υπηρέτρια κλπ.

Τo 1974 ο Mick Fleetwood, ο John McVie και η Christine McVie του συγκροτήματος Fleetwood Mac, έψαχναν να βρούν νέο στούντιο για να ηχογραφούν ως αποτέλεσμα προβλημάτων που είχαν με το προηγούμενο αλλά και με κάποια μέλη του συγκροτήματος. Στην αναζήτηση τους αυτή, έφτασαν στο Sound City Stoudio στην Καλιφόρνια, εκεί ο παραγωγός Keith Olsen τους παρουσίασε τις δυνατότητες του studio παίζοντας το τραγούδι των Buckingham Nicks “Frozen Love”. Το συγκρότημα εντυπωσιάστηκε με το «ιδιαίτερο» παίξιμο του Lindsey στην κιθάρα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο τότε κιθαρίστας των Fleetwood Mac, Bob Welch,  αποχώρησε από το συγκρότημα. Στην αναζήτηση τους για νέο κιθαρίστα, θυμήθηκαν το τραγούδι που είχαν ακούσει στο studio και κανόνισαν να βρεθούν και να ζητήσουν από τον Lindsey να αναλάβει. Ο Lindsey δέχτηκε μόνο υπό τον όρο να μπει στο συγκρότημα και η Stevie. 

Lindsey και Stevie είναι πλέον στους Fleetwood Mac, υπέγραψαν μαζί το 1975 και αμέσως ηχογράφησαν το ομώνυμο άλμπουμ το οποίο πήγε κατευθείαν στο Νο1 πουλώντας 3.000.000 αντίτυπα. Τα τραγούδια της Stevie "Rhiannon" και "Landslide” έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό και βοήθησαν σημαντικά στο να δημιουργηθεί μια εικόνα για τη Stevie, ως «μάγισα», «νεραίδα της νύτχτας» και ότι άλλο μυστικιστικό και υπερφυσικό μπορεί κανείς να φανταστεί, σημαντικό ρόλο σε αυτό βέβαια έπαιξε η κίνηση της επι σκηνής αλλά και το ντύσιμό της.

Το 1976 το συγκρότημα ξεκίνησε να ηχογραφεί για το δεύτερο του άλμπουμ, αλλά πολλά προβλήματα, συναισθηματικά και μη, είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Οι Mc Vies αποφάσισαν να χωρίσουν, το ίδιο και η Stevie με τον Lindsey ενώ αντιμετώπισε και προβλήματα στη φωνή που χρειαζόταν ιατρική παρακολούθηση. 

Αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων που ξεκίνησαν το 1976 ήταν η κυκλοφορία του άλμπουμ RUMORS το 1977. Το άλμπουμ έμεινε Νο1 για 31 εβδομάδες στο Billboard 200 και έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγγλία. Κέρδισε επίσης το βραβείο GRAMMY ως άλμπουμ της χρονιάς για το 1978. 

Το τραγούδι της Nicks "Dreams", εμπνευσμένο από τις διαλυμένες σχέσεις του συγκροτήματος, ήταν το πρώτο Νο 1 σινγκλ . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Nicks είχε μια σύντομη σχέση με το μέλος της μπάντας Mick Fleetwood και ξεκίνησε μια σχέση γεμάτη προβλήματα με τον ντράμερ των Eagles, Don Henley.

Το συγκρότημα συνέχισε να βγάζει άλμπουμ, κυκλοφόρησε το Tusk το 1979 και το Fleetwood Mac Live το 1980, Η Nicks όμως είχε ήδη ξεκινήσει παράλληλα και τη solo καριέρα της.  Το 1981, κυκλοφόρησε το Bella Donna, στο οποίο συμμετείχαν οι guest τραγουδιστές Tom Petty και Henley. Το άλμπουμ έφτασε στο Νο. 1 του Billboard και παρουσίασε τα επιτυχημένα singles "Edge of Seventeen" και "Leather and Lace", καθώς και ένα ντουέτο με τον Petty με τίτλο "Stop Dragging My Heart Around".

Η Stevie συνέχισε ηχογραφώντας το Mirage το 1982 με τους Fleetwood Mac και τη δεύτερη σόλο προσπάθειά της, The Wild Heart, το 1983. Εκείνη την περίοδο, η καλύτερη φίλη της Stevie, η Robin, υπέκυψε στη λευχαιμία. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια μητέρα για τον μικρό γιο της Robin, Matthew, η Stevie παντρεύτηκε τον σύζυγο της Robin, Kim Anderson. Η σχέση κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το επόμενο σόλο άλμπουμ της Nicks, ήταν το Rock A Little, το 1985.  Το άλμπουμ σε καμία περίπτωση δεν είχε την εμπορική επιτυχία των προηγούμενων. Η τραγουδίστρια άρχισε επίσης να έχει σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Είχε εθιστεί στην κοκαΐνη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στον ρινικό της χόνδρο (διάφραγμα). Το 1986, μπήκε στην κλινική Betty Ford σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης 28 ημερών, το οποίο βοήθησε να θεραπεύσει τον εθισμό της.

Τον επόμενο χρόνο, άρχισε να συνεργάζεται με έναν ψυχίατρο ο οποίος της συνέστησε να πάρει το Klonopin. Παρόλο που είχε τελειώσει με την κοκαΐνη, η Νικ εθίστηκε στο ηρεμιστικό και βρισκόταν υπό την επιρροή του όλο και περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέχισε να περιοδεύει και να βγάζει ανεξάρτητους δίσκους καθώς και άλμπουμ με τους Fleetwood Mac, συμπεριλαμβανομένης της σόλο προσπάθειας The Other Side of the Mirror (1989), Behind the Mask with Fleewood Mac (1990) και μια σόλο συλλογή, Timespace (1991).

Το 1991 η Nicks μαζί με τον Βίτο αποχώρησαν από το συγκρότημα, αφήνοντας τους Fleetwood Mac ως τετραμελές σχήμα, αλλά η πιο επιτυχημένη σύνθεση τους, με τον Μπάκιγχαμ και τη Νικς, επανενώθηκε για μία ημέρα, κατά τον εναρκτήριο χορό του προέδρου Κλίντον, όπου έπαιξαν το κομμάτι "Don't Stop".

Μετά από χρόνια εθισμού, αύξηση βάρους και εξάντλησης, η Nicks αποτοξινώθηκε πλήρως το 1993. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το Street Angel, ένα ακόμα σόλο άλμπουμ. Καθώς η υγεία της βελτιώθηκε και ξαναβρήκε ενέργεια, η Stevie επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσει νέα τραγούδια για πολλαπλά soundtrackς.

Το 1997, οι Fleetwood Mac επανενώθηκαν και κυκλοφόρησαν το The Dance. Η περιοδεία του TheDance, τους απέφερε 36 εκατομμύρια δολάρια. H Stevie κυκλοφόρησε επίσης μια κασετίνα  που ονομάστηκε Enchanted και πρόσθεσε δύο τραγούδια. Την ίδια χρονιά, οι Fleetwood Mac κατέκτησαν μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον κόσμο της ροκ: Την εισαγωγή τους στο Rock and Roll  Hall of Fame.

Έκτοτε η Nick συνέχισε τη σόλο καριέρα παράλληλα όμως και ως μέλος των FleetwoodMac. To 2001 κυκλοφόρησε το solo album “Trouble in Shangri-La”, to 2003 με τους FleetwoodMac το “Say you will”.

Το 2014, Η Stevie κυκλοφόρησε το άλμπουμ “24 Karat Gold: Songs from the Vault”, που περιλαμβάνει νέες εκτελέσεις των demos που ηχογραφήθηκαν δεκαετίες νωρίτερα. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχε ως coatch στo Αμερικάνικο “The Voice” και εμφανίστηκε σε δύο επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς  «American Horror Story».

Το 2018 και το 2019 η Stevie συμμετείχε στην παγκόσμια περιοδεία των fleetwoodMac “An evening with FleetwoodMac”, χωρίς όμως τον Lindsey αφού είχε απολυθεί από το συγκρότημα.

Τον Απρίλιο του 2019, Η Nicks ψηφίστηκε για το Rock and Roll Hall of Fame. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εισήχθη δύο φορές, μία φορά ως μέλος των Fleetwood Mac και μια ως σόλο καλλιτέχνης.

Το 2021 η Stevie μετράει 5 προγραμματισμένες συναυλίες της ακυρωμένες λόγω του covid. 

Η Stevie είναι μία και μοναδική καλλιτεχνική φυσιογνωμία, υπέροχη φωνή, μοναδική παρουσία, όμορφα τραγούδια, έντονη ζωή και φιλανθρωπικό έργο. 

Stevie … Χάρηκα που σε γνώρισα !!!

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Απολαύστε τις φωτογραφίες και τα video που ακολουθούν : 






















Πληροφορίες για το άρθρο βρήκα :
εδώ : en.wikipedia.org
εδώ : biography.com
εδώ : i-d.vice.com

Σχόλια