10 δρόμοι που κάθε λάτρης της οδήγησης θα ήθελε να βρεθεί.. (φωτογραφίες & αφιέρωμα)

Γνωρίζουμε ότι έχετε κουραστεί από αυτή την ανιαρή οδήγηση στη δουλειά, μέρα με τη μέρα. Γι' αυτό πήγαμε και βρήκαμε τους 10 καλύτερους δρόμους στον κόσμο που χρειάζεστε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Το αυτοκίνητό σας θα σας ευχαριστήσει, όπως και η αδρεναλίνη σας.

Δέστε τις ζώνες σας, θα τις χρειαστείτε...
Με την αγάπη που ξέρετε!!! Ian 

Passo Dello Stelvio, Italy
Φωλιασμένο στις ιταλικές Άλπεις, το Stelvio Pass (στα αγγλικά) είναι ένας από τους πιο διάσημους δρόμους οδήγησης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με υψόμετρο 2.757 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ο δεύτερος υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος σε ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων.
Πολλοί λάτρεις της οδήγησης έχουν προσθέσει το Stelvio Pass στη λίστα τους, αφού η Top Gear έκρινε ότι είναι ο «καλύτερος δρόμος οδήγησης στον κόσμο» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Συχνά κατατάσσεται ως το απόλυτο τεστ οδηγού και μηχανής, και με περισσότερες από 60 φουρκέτες να περνούν από τις χιονισμένες κορυφές των Ανατολικών Άλπεων που εκτείνονται για 15 μίλια, αυτό δεν είναι υπερβολή.
Το Passo Dello Stelvio (στα ιταλικά) προσφέρει μαγευτική θέα καθώς οι οδηγοί επιλέγουν τη γραμμή τους από στροφή σε στροφή. Οι επαγγελματίες προτείνουν να προσεγγίσετε αυτή τη διαδρομή πρώτα από το βόρειο άκρο, ώστε να απολαύσετε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ευρώπης.
*

Grossglockner Hochalpenstrasse, Austria
Αν και έχει μήκος μόλις 30 μίλια, αυτή η διαδρομή που διαπερνά τα σύννεφα είναι μια από τις καλύτερες της Ευρώπης. Η Grossglockner Hochalpenstrasse (ξέρουμε, δεν  μπορούμε να την προφέρουμε), γνωστή ως «The High Alpine Road», διασχίζει την καρδιά του εθνικού πάρκου Hohe Tauern της Αυστρίας και προσφέρει εκπληκτική θέα σε περισσότερα από 37 διαφορετικά βουνά.

Αυτό το ταξίδι που ανεβάζει την αδρεναλίνη σίγουρα δεν είναι για άτομα που δεν αντέχουν την περιπέτεια. Μια γρήγορη ματιά στον χάρτη, στις απότομες πτώσεις του ή στις 36 φιδίσιες ανατροπές του, επιβεβαιώνει ότι αυτή η κίνηση δεν είναι διαφημιστική εκστρατεία. Οι οδηγοί θα ξεκινήσουν από το Μπρουκ στην κοιλάδα του Σάλτσμπουργκ, συνεχίζοντας μέσω της εισόδου των διοδίων Ferleiten, όπου σύντομα θα έχουν εκπληκτική, ατελείωτη θέα καθώς ο δρόμος ανεβαίνει στα 8.215 πόδια.

Και αυτή η διαδρομή είναι εξίσου εμπειρία φύσης, όσο και οδηγική εμπειρία. Οι επιβάτες μπορούν να αγναντέψουν τη συχνά μεταβαλλόμενη θέα των λιμνών, των παγετώνων, των πευκόφυτων λόφων, των  βραχωδών όψεων και των καταπράσινων λιβαδιών.
*
PCH, SR 1, California
Αναμφισβήτητα η πιο διαβόητη, γραφική και αγαπημένη διαδρομή οδήγησης στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αυτοκινητόδρομος 1 της Καλιφόρνια συνδέει όμορφα το Σαν Φρανσίσκο με το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο. Μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης Διαδρομής στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, αυτή η εμβληματική έκταση που είναι γνωστή ως Pacific Coast Highway (PCH για συντομία) έχει μήκος περίπου 200 χιλιομέτρων και κυνηγά τους απόκρημνους βράχους και τις ακτές της Καλιφόρνια από το Μοντερέι στον κόλπο Morro.

Αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι γνωστό για την εκπληκτική του θέα πάνω από επικίνδυνους βράχους, αποκαλύπτοντας τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς περνούν ορμητικά από τους σκοτεινούς βράχους από κάτω. Η διαδρομή κάνει σύντομη επαφή με παλιές πόλεις και εμβληματικές παραλίες.

Απαιτεί μεγάλη προσοχή στην οδήγηση επειδή δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα στις άκρες και υπάρχει μικρό περιθώριο λάθους εάν το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στρίβει προς την κατεύθυνση σας. Κατά τη διαδρομή συναντάς πολύ συχνά στροφές και απότομες πτώσεις, επομένως οι οδηγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή.

Η επαγγελματική συμβουλή εδώ είναι να οδηγείτε από Βορρά προς Νότο για να εξασφαλίσετε "πρώτη θέση" στην πιο εκθαμβωτική θέα του αυτοκινητόδρομου. Ξεκινήστε από το Monterey, διάσημο για την ιστορική Cannery Row, και οδηγήστε νότια μέχρι να φτάσετε στις παραλίες Carmel με τα πεύκα. Συνεχίστε να οδηγείτε μέχρι να φτάσετε στο εμβληματικό Big Sur, με πανύψηλα άλση με κόκκινο ξύλο στα αριστερά σας και παραλίες στα δεξιά σας.

Από το Big Sir θα διασχίσετε τη διάσημη γέφυρα Bixby Creek και θα οδηγήσετε μέσα από το μαγευτικό Pfeiffer Big Sur State Park και τελικά θα φτάσετε στο ηφαίστειο του Morro Rock, σηματοδοτώντας ότι έχετε φτάσει στο τέλος της διαδρομής σας στον κόλπο Morro.
*
Trollstigen “Troll’s Path,” Norway
Αυτό το περιβόητο μονοπάτι, που σημαίνει «Μονοπάτι των Τρολ» στα αγγλικά, είναι ένας φιδίσιος ορεινός δρόμος στη Ράουμα της Νορβηγίας, μέρος της Νορβηγικής Εθνικής Οδού 63. Έγινε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και απέκτησε το όνομά του λόγω της απότομης κλίσης 10% και των 11 απότομων στοφών με τις οποίες αγκαλιάζει τέλεια το βουνό. Το Trollstigen κατασκευάστηκε το 1936 από τον βασιλιά Haakon VII μετά από 8 χρόνια κατασκευής και σήμερα παραμένει ένα θεαματικό παράδειγμα της δύναμης της μηχανικής σε μια απομακρυσμένη περιοχή.

Ο δρόμος είναι μία λωρίδα προς κάθε κατεύθυνση και πολύ στενός με πολλές κλειστές στροφές, εφαρμόζοντας περιορισμούς για τα μεγέθη των οχημάτων που επιτρέπονται στο δρόμο και παρόλο που τμήματα του δρόμου διευρύνονται κάπως σημαντικά, απαγορεύεται η οδήγηση οχημάτων μήκους άνω των 12,4 μέτρων.

Οι μυημένοι ισχυρίζονται ότι η καλύτερη θέα είναι στο υψόμετρο 700 μέτρων (2.300 πόδια) στο οροπέδιο, το οποίο βλέπει τις αξιοσημείωτες στροφές και τον καταρράκτη Stigfossen που κόβει την ανάσα. Ο δρόμος είναι κλειστός το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά κατά την κορυφαία τουριστική περίοδο περνούν περίπου 2.500 οχήματα καθημερινά.
*
Transfăgărășan Highway, Romania
Αυτός ο σφυρηλατημένος από δυναμίτη αυτοκινητόδρομος, που κατασκευάστηκε από τον Nicolae Ceausescu τη δεκαετία του 1970, αψηφά πραγματικά τα βουνά που τον περιβάλλουν και προσφέρει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές απόψεις σε όλα τα Καρπάθια Όρη. Το υπέροχο μονοπάτι συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία μέσω μιας σειράς σηράγγων, γεφυρών και οδογέφυρων, και παρόλο που οι τύποι στο Top Gear μιλούσαν συχνά για αυτόν τον δυσνόητο αυτοκινητόδρομο, το ρουμάνικο στολίδι είναι ευτυχώς ακόμα σχετικά ανενόχλητο από τις μάζες του αυτοκινήτου.

Το τμήμα του δρόμου μήκους 90 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα ως στρατηγική στρατιωτική διαδρομή μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό επέτρεψε στις στρατιωτικές δυνάμεις να μετακινηθούν εύκολα εντός της χώρας με στόχο να αποτραπεί η εισβολή των Σοβιετικών στη Ρουμανία.

Ο δρόμος είναι ο δεύτερος υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος της χώρας, με το υψηλότερο υψόμετρο στα 2.034 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό μέρος για το Transfăgărășan είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αμέτρητες εναλλαγές και καμπυλώνει παράλληλα με τη σιλουέτα των βουνών σχεδόν σε ένα T.
*
The Milford Road, New Zealand
Το Milford Road της Νέας Ζηλανδίας είναι πραγματικά μια από τις πιο θεαματικές εμπειρίες που μπορείτε να έχετε στους τέσσερις τροχούς. Όχι μόνο είναι ένας από τους πιο γραφικούς δρόμους σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, ο Milford Road είναι ένας από τους πιο γραφικούς δρόμους στον κόσμο…!

Ξεκινώντας από το Te Anau, αυτό το τμήμα του αυτοκινητόδρομου βουτά βαθιά στο απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Fiordland (όπου μπορείτε να δείτε τη διάσημη περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς Te Wahipounamu) και τελικά οδηγεί τους οδηγούς στο συναρπαστικό Milford Sound. Η σήραγγα του Ομήρου (μια σήραγγα 1.270 μέτρων μονής λωρίδας που έχει κυριολεκτικά κόψει στη μέση ένα βουνό) σηματοδοτεί την κάθοδο που προκαλεί την αδρεναλίνη μόνο και μόνο απο τον ήχο....

Ο θυελλώδης δρόμος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και οδηγεί τους οδηγούς σε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πανοράματα που γνωρίζει ο άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένων των λαξευμένων από παγετώνες κοιλάδων, των ανακλαστικών λιμνών Mirror και του πυκνού, καταπράσινου τροπικού δάσους.

Fun Fact: Η δίωρη οδήγηση είναι απίστευτα συναρπαστική για τους θαυμαστές της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς η διαδρομή περνά από μερικές από τις τοποθεσίες γυρισμάτων όπως το Rivendell, ο ποταμός Anduin και τα Dead Marshes.
*
Amalfi Coast Road, Italy
Αυτό είναι για τους ρομαντικούς — Ο δρόμος της ακτής του Αμάλφι, επίσημα Strada Statale 163, κυματίζει μέσα στο εντυπωσιακό μεσογειακό τοπίο και αν είστε αρκετά τυχεροί και μπορείτε να νοικιάσετε μια vintage Jaguar για το ταξίδι, τότε θα νιώσετε έστω και για λίγο.... Τζέιμς Μπόντ.

Ο δρόμος γλιστράει μέσα από τις γραφικές πόλεις του Σορέντο, του Ποζιτάνο και του Αμάλφι, οι οποίες διαθέτουν όλες ένα τοπίο από χωριά με παστέλ χρώματα σε πλαγιές λόφων, πλούσιους κήπους και απέραντη θέα  στα τιρκουάζ νερά και στα καταπράσινα βουνά .

Η διαδρομή κατά μήκος της ακτής του Αμάλφι είναι στενή και προκλητική. Προσθέστε το απερίσκεπτο των Ιταλών οδηγών και θα έχετε μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες οδήγησης σε όλη την Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο.
*
Tianmen Mountain Road, China
Η Tianmen Mountain Road σίγουρα ξέρει πώς να σε κάνει να σφίξεις τα χείλη σου . Αυτός ο διαβόητος δρόμος, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Tianmen Mountain της Κίνας, Zhangjiajie, στη βορειοδυτική επαρχία Χουνάν, χρειάστηκε 8 χρόνια για να κατασκευαστεί και ολοκληρώθηκε το 2006.

Ο ιλιγγιώδης αυτοκινητόδρομος ανεβαίνει με μανία στην πλευρά του βουνού Τιανμέν, και αν και φτάνει συνολικά λίγο λιγότερο από έξι μίλια, σκαρφαλώνει σε 1.100 μέτρα (3.609 πόδια) που κόβει την ανάσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο δρόμος, ο οποίος ονομάζεται επίσης «Η πύλη του ουρανού» (θα καταλάβετε γιατί), διαθέτει 99 στροφές με πανύψηλα βράχια και βαθιές κοιλάδες που περιβάλλουν και τις δύο πλευρές. Αυτό το κουλουριασμένο θαύμα φτάνει τελικά στην κορυφή του βουνού και οδηγεί τους ταξιδιώτες του στο σπήλαιο Tianmen, μια μαγευτική φυσική αψίδα βράχου λαξευμένη στο βουνό.
*
Atlantic Road, Norway
Προφανώς το να κρατάς τα μάτια σου στο δρόμο είναι ο πρώτος κανόνας οδήγησης, αλλά είναι αρκετά δύσκολο στη Νορβηγία. Το να αποκαλεί κανείς το τοπίο σε αυτή την διαδρομή γραφικό και συναρπαστικό είναι μια τεράστια υποτίμηση. Λίγα μέρη στον κόσμο μπορούν να υπερηφανεύονται για ένα τοπίο τόσο όμορφο και μοναδικό όσο η Νορβηγία, και η μαγεία του σίγουρα αποτυπώνεται σε αυτόν τον δρόμο, όπου άγρια ζωή όπως φώκιες και φάλαινες κολυμπούν στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού καθώς κοιτάζεις τα καταπράσινα βουνά και τον βραχώδη ορίζοντα.

Το Atlantic Road άνοιξε το 1989 και τιμήθηκε ως Κατασκευή του Αιώνα της Νορβηγίας το 2005 λόγω της μεγαλοπρέπειας και της λαμπρότητας της εκτέλεσης. Κατά τα πρώτα 10 χρόνια του ήταν δρόμος με διόδια, αλλά σήμερα είναι μέρος της Εθνικής Τουριστικής Διαδρομής και είναι δωρεάν για οδήγηση — ξανά και ξανά και ξανά.

Ο δρόμος είναι μια έκταση 8,3 χιλιομέτρων (5,2 μίλια) της Country Road 64 (η οποία εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Kristiansund και Molde) που συνδέει όλα τα μικρά νησιά και τα skerries ανοιχτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας και της ηπειρωτικής χώρας μέσω πολλών πεζοδρομίων, οδογέφυρες και γέφυρες. Οι γέφυρες ανεβοκατεβαίνουν με τα νησιά, σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς στο καλό κατάφεραν να το χτίσουν!
*
Col de Turini, France
Τόσο το Ράλι Μόντε Κάρλο όσο και ο Γύρος της Γαλλίας μοιράζονται αυτό το ορεινό πέρασμα που προκαλεί δέος στις γαλλικές Άλπεις. Ο Col de Turini έχει παρουσιαστεί σε τρεις περιοδείες και είναι η σκηνή του θρυλικού ράλι κλασικού αυτοκινήτου στη λαμπερή Γαλλική Ριβιέρα. Αλλά μην πάτε εκεί μόνο για διασημότητες και σαμπάνια! Αυτή η διαδρομή έχει δοκιμάσει τους πάντες, από τον Stig Blomqvist μέχρι τον Sébastien Loeb, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για λάιμ.

Ο δρόμος προς το Col de Turini διαθέτει μια μεγάλη σειρά από απίστευτα σφιχτές στροφές που καταλήγουν στις πλαγιές των βουνών και φτάνεις μέσω του δρόμου D 2566. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτή η διαδρομή οδηγούνταν και τη νύχτα, με χιλιάδες θαυμαστές να παρακολουθούν τη «νύχτα των μακριών μαχαιριών», όπως λεγόταν, λόγω των ισχυρών φώτων μεγάλης σκάλας που κόβουν τη νύχτα.

Απότομες πτώσεις εμφανίζονται σχεδόν σε όλη τη διαδρομή, η οποία φτάνει στο υψηλότερο σημείο της στα 1607 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή αυτού του στενού, στραβού δρόμου ανάμεσα σε υπέροχες βραχώδεις όψεις, οι οδηγοί βγαίνουν σε ένα ήρεμο τοπίο που τους αποζημιώνει για την δυσκολία και την περιπετειώδη διαδρομή που προηγήθηκε.
*

Πηγή : americanlegendwheels.com

Σχόλια