Ford Gyron, Φωτογραφικό αφιέρωμα στο εκπληκτικό "φουτουριστικό" μοντέλο του 1961


Το Ford Gyron ήταν ένα φουτουριστικό δίτροχο, με γυροσκόπια, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το 1961 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ ως πρωτότυπο αυτοκίνητο σχεδιασμένο από τον Syd Mead.

Ο ένας τροχός ήταν μπροστά και ο άλλος πίσω σαν μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο σταθεροποιήθηκε από γυροσκόπια. Οι δύο επιβαίνοντες του οχήματος κάθονταν δίπλα-δίπλα και, όταν το όχημα ήταν ακινητοποιημένο, εμφανίζονταν δύο μικρά "πόδια" από τα πλαϊνά για να το στηρίξουν. Το όχημα δημιουργήθηκε για σκοπούς έρευνας και μάρκετινγκ, χωρίς πρόθεση να τεθεί σε παραγωγή.

Ο Alex Tremulis ήταν ο σχεδιαστής και τα γυροσκοπικά συστήματα βασίστηκαν στις θεωρίες του Louis Brennan. Η Ford Motor Company του Ντιτρόιτ έδωσε τα εύσημα για το Gyron στον Louis Brennan. Ο Alex Tremulis είχε ξεκινήσει την καριέρα του με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και εργάστηκε το 1948 στην αεροπορική βάση Wright-Patterson για την ιδέα των Στρατιωτικών ιπτάμενων δίσκων. Έπειτα έγινε ο επικεφαλής σχεδιαστής του άτυχου αυτοκινήτου Tucker πριν ενταχθεί στη Ford και ασχολήθηκε επίσης με τις γυροσκοπικές μοτοσυκλέτες της Τοσκάνης και το γυροσκοπικό αυτοκίνητο Gyronaught XU1.

Η αρχική ιδέα από fiberglass καταστράφηκε στην πυρκαγιά της Ford Rotunda το 1962. Μόνο το μοντέλο του στούντιο παραμένει έως και σήμερα, πουλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2012 για 40.000 δολάρια.

Απολαύστε τις φωτογραφίες που ακολουθούν ...

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 













πηγή : designyoutrust.com

Σχόλια