8 παράξενα & ασυνήθιστα χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα ... μιας άλλης εποχής

Από στρατιώτες που πυροβολούν σε μπαλόνια μέχρι σκιέρ που ρυμουλκούνται από άλογα, αυτά τα παράξενα και μερικές φορές επικίνδυνα αθλήματα ήταν κάποτε μέρος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι θεατές σε όλο τον κόσμο συντονίζονται με ανυπομονησία για να παρακολουθήσουν γνωστά χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα, όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ και το αλπικό σκι, καθώς και πιο περίεργα, όπως το πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα και το κέρλινγκ. Αλλά με τα χρόνια υπήρξαν ακόμη πιο ασυνήθιστα και ακραία αθλήματα που κάποτε παίζονταν στους Χειμερινούς Αγώνες.

Πολλές από αυτές τις διοργανώσεις που τώρα διακόπηκαν ήταν αθλήματα επίδειξης, συχνά ιθαγενή στις χώρες υποδοχής, στα οποία οι νικητές δεν λάμβαναν επίσημα μετάλλια. Τα παρακάτω οκτώ είναι από τα πιο περίεργα στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

1 Skijoring

Στους Χειμερινούς Αγώνες του 1928 στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, άλογα έτρεξαν στην παγωμένη λίμνη του αλπικού θέρετρου και συμμετείχαν στο άθλημα επίδειξης του σκι — το οποίο έχει παρομοιαστεί με το θαλάσσιο σκι στο χιόνι. Με καταγωγή από τη Σκανδιναβία ως μέσο μεταφοράς και μετάδοσης στρατιωτικών αποστολών, το σκι (χονδρικά μεταφρασμένο από τις νορβηγικές λέξεις για «οδήγηση σκι») περιλαμβάνει τους σκιέρ που ρυμουλκούνται από άλογα, σκύλους ή άλλα ζώα. Στην παραπάνω φωτογραφία, επτά αγωνιζόμενοι από την Ιταλία και την Ελβετία αγκάλιασαν τα ηνία στερεωμένα σε ξύλινες ιμάντες που τοποθετούνταν σε άλογα χωρίς ιππείς καθώς γλιστρούσαν στην παγωμένη λίμνη του Σεντ Μόριτζ. Αυτο το εξειδικευμένο άθλημα είχε μεγάλη αποδοχή στη Σκανδιναβία, την Ελβετία και την Αμερικανική Δύση.

2. Sled dog racing

Ακολουθώντας τα βήματα των οπλών των ιπποειδών ομολόγων τους, οι κυνόδοντες διαγωνίστηκαν σε αγώνες έλκηθρου σκύλων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λέικ Πλάσιντ της Νέας Υόρκης. Η σύγκρουση προέκυψε στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του Klondike Gold Rush, και οι 13 οδηγοί που συμμετείχαν στο άθλημα επίδειξης προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι διαγωνιζόμενοι περιελάμβαναν την Eva Seeley, τη μοναδική αθλήτρια στους τρίτους Χειμερινούς Αγώνες εκτός από τους αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ και ταχύτητας, και τον 55χρονο Leonhard Seppala, ήρωα της επικής σκυταλοδρομίας έλκηθρου του 1925 που παρέδωσε ορό στο Nome της Αλάσκας, κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας διφθερίτιδας. . Οι Mushers και οι ομάδες των επτά σκύλων τους διένυσαν μια διαδρομή 25 μιλίων σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Οδηγώντας την ταχύτερη ομάδα και τις δύο ημέρες, ο Καναδός Emil St. Goddard σημείωσε τον χαμηλότερο αθροιστικό χρόνο, κερδίζοντας με σχεδόν οκτώ λεπτά επί της Seppala.

3. Ski ballet

Το μπαλέτο του σκι, που περιγράφεται ως καλλιτεχνικό πατινάζ στο χιόνι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως άθλημα επίδειξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στο Κάλγκαρι του Καναδά. Κρατώντας στύλους του σκι, 12 άνδρες και έξι γυναίκες έκαναν στροβιλίσματα, άλματα, χορευτικές κινήσεις και ανατροπές σε μια πίστα σκι στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου συνοδευόμενοι από μουσική που κυμαινόταν από το «California Girls» των Beach Boys μέχρι την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν. . Οι κριτές αξιολόγησαν τις παραστάσεις σχετικά με την τεχνική δυσκολία, τη χορογραφία και τη συνολική απόδοση. Το μπαλέτο του σκι επέστρεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 ως άθλημα επίδειξης αλλά ποτέ δε βρήκε αποδοχή από το κοινό. Στον απόηχο της ολυμπιακής αποτυχίας, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι διοργάνωσε το τελευταίο της παγκόσμιο πρωτάθλημα μπαλέτου σκι το 1999.

4. Speed skiing

Ταιριάζει σε ένα άθλημα που έχει να κάνει με την ταχύτητα, το σκι ταχύτητας χρειάστηκε λίγο χρόνο για να εξηγήσει πότε έκανε τη μοναδική του Ολυμπιακή εμφάνιση στους Χειμερινούς Αγώνες του 1992 στο Albertville της Γαλλίας. Ξεκινώντας κοντά σε μια βουνοκορφή, οι σκιέρ κατέβηκαν με ρουκέτα 59 μοιρών σε ευθεία γραμμή και προσπάθησαν να σημειώσουν την ταχύτερη ταχύτητα μέσα σε μια ζώνη χρονισμού 100 μέτρων. Φορώντας φουτουριστικά αεροδυναμικά κράνη, λαστιχένιες στολές και εξειδικευμένα σκι, οι αγωνιζόμενοι ξεπερνούσαν τακτικά ταχύτητες 125 μιλίων την ώρα και άφηναν λευκά λοφία στα φλάτς τους. Τόσο ο Γάλλος γιατρός Michael Prufer (142 μίλια την ώρα) όσο και η Φινλανδή Tarja Mulari (136 μίλια την ώρα) κατέρριψαν τα δικά τους παγκόσμια ρεκόρ στη νίκη στους αγώνες ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα. Το γεγονός, ωστόσο, στιγματίστηκε από ένα θανατηφόρο ατύχημα το πρωί του τελικού, όταν ο 27χρονος Ελβετός σκιέρ ταχύτητας Nicolas Bochatay πέθανε από εσωτερικά τραύματα μετά από σύγκρουση με μηχανή περιποίησης χιονιού κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

5. Bandy

Ένα υβρίδιο χόκεϊ και ποδοσφαίρου, το μπάντι εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Όσλο της Νορβηγίας. Τα οργανωμένα συγκροτήματα μπαντί χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, όταν το χόκεϊ επί χόρτου προσαρμόστηκε για παγοδρόμιο, αλλά το άθλημα κέρδισε τη μεγαλύτερη δημοτικότητά του στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία μετά την εξάπλωσή του στην ηπειρωτική Ευρώπη. Παίζοντας σε στρώματα πάγου στο μέγεθος γηπέδων ποδοσφαίρου, οι ομάδες μπάντα αποτελούνται από 11 σκέιτερ που κρατούν μπαστούνια με μακριά λαβή με καμπύλες λεπίδες για να χειριστούν μια σκληρή μπάλα. Οι τερματοφύλακες που προστατεύουν τα δίχτυα μεγέθους ποδοσφαίρου σταματούν τις βολές χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους. Στους Αγώνες του 1952, οι ομάδες που αντιπροσώπευαν τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία έπαιξαν σε ένα τουρνουά κυκλικής διαδοχής στο οποίο κάθε ομάδα είχε μία νίκη και μία ήττα. Αν και έχασε από τη Νορβηγία σε εθνικό αγώνα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, η Σουηδία τερμάτισε πρώτη με βάση τα γκολ που σημείωσε.

6. Military patrol

Μαζί με τους σκιέρ και τους σκέιτερ, οι στρατιώτες διαγωνίστηκαν στους εναρκτήριους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 σε μια διοργάνωση μεταλλίων κατευθείαν από το boot camp — στρατιωτική περίπολο. Οι ομάδες τεσσάρων ατόμων περιλάμβαναν έναν αξιωματικό, έναν υπαξιωματικό και δύο ιδιώτες που φορούσαν στολές και σακίδια 50 λιβρών. Η διοργάνωση συνδύασε 30 χιλιόμετρα σκι αντοχής, ορειβασία σε υψόμετρο εκατοντάδων μέτρων και πυροβολισμούς με τουφέκια σε στόχους με μπαλόνια. Ενώ οι αξιωματικοί έφεραν πιστόλια, τα άλλα τρία μέλη της ομάδας πυροβόλησαν 18 βολές σε διάφορα διαστήματα κατά μήκος της διαδρομής και κέρδισαν μπόνους χρόνου για κάθε χτύπημα στόχου. Έξι χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό στρατιωτικής περιπολίας του 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας, με την Ελβετία να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Η στρατιωτική περίπολος επέστρεψε το 1928, το 1936 και το 1948 — αλλά ως αθλήματα επίδειξης. Η κληρονομιά του ζει, ωστόσο, στο σύγχρονο δίαθλο, ένα αγώνισμα που συνδυάζει σκι αντοχής και σκοποβολή που αποτελεί άθλημα μετάλλων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1960.

7. Ice stock sport

Το Curling δεν ανέβηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και του 1964, αλλά ο ξάδερφός του από τις Άλπεις - το άθλημα με πάγο (που ονομαζόταν "Eisstock" στα γερμανικά) - ήταν μέρος αυτών των Ολυμπιακών προγραμμάτων ως άθλημα επίδειξης. Γνωστό ως «Βαυαρικό κέρλινγκ», το άθλημα παίζεται εδώ και αιώνες στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Οι αθλητές πιάνουν τις λαβές του στρογγυλού "παγοφόρου" που ζυγίζει σχεδόν 10 κιλά, και το ταλαντεύουν μπρος-πίσω πριν το αφήσουν στον πάγο ενώ προσπαθούν να πλησιάσουν έναν στόχο, έναν λαστιχένιο δίσκο που ονομάζεται "daube". », ή καλύπτουν τη μεγαλύτερη απόσταση. Οκτώ αποκλειστικά ανδρικές ομάδες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, στους οποίους οι Αυστριακοί σάρωσαν την ομαδική διοργάνωση και τους ατομικούς αγώνες σκοποβολής απόστασης και στόχου.

8. Winter pentathlon

Το σύγχρονο πένταθλο, που εισήχθη στους Θερινούς Αγώνες του 1912, είναι ένα από τα πιο εξαντλητικά Ολυμπιακά αγωνίσματα, ακραία εξαντλητικό ηταν και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Σεντ Μόριτζ. Στη μοναδική ολυμπιακή εμφάνισή του, το άθλημα επίδειξης του χειμερινού πένταθλου περιελάμβανε 14 αθλητές που διαγωνίστηκαν σε πέντε αγώνες - σκι αντοχής, σκι κατάβασης, σκοποβολή, ξιφασκία και ιππασία - όλα σε εξωτερικούς χώρους. Όπως έκαναν στο σύγχρονο πένταθλο, οι Σουηδοί αθλητές κυριάρχησαν στον αγώνα και σάρωσαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Ο δευτεραθλητής William Grut, Σουηδός αξιωματικός του πυροβολικού, κέρδισε το χρυσό στο σύγχρονο πένταθλο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή: history.com

Σχόλια