Αλις Πλαίζανς Λίντελ η ζωή της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων


Η Άλις Πλαίζανς Λίντελ ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά του Χένρυ Λίντελ, του Ηγούμενου της Εκκλησίας του Χριστού, της Οξφόρδης, ενός από τους συντάκτες του Λεξικού Λίντελ-Σκοτ και της συζύγου του Λορίνα Ρηβ. 

Είχε δύο μεγαλύτερους αδελφούς, τον Χάρρυ (Έντουαρντ Χάρρυ Λίντελ, 6 Σεπτεμβρίου 1847 – 14 Ιουνίου 1911) και τον Άρθουρ (Τζέημς Άρθουρ Λίντελ, 28 Δεκεμβρίου 1850 – 27 Νοεμβρίου 1853), μια αδελφή την Λορίνα (Λορίνα Σάρλοτ 'Ίνα' Λίντελ, 11 Μαΐου 1849 – 29 Oκτωβρίου 1930) και έξι νεαρά αδέλφια, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής της Ήντιθ (Ήντιθ Μαίρυ Λίντελ, Άνοιξη 1854 – 26 Ιουνίου 1876) και του αδερφού της Φρέντερικ (Φρέντερικ Φράνσις Λίντελ, 7 Ιουνίου 1865 – 19 Μαρτίου 1950), ο οποίος έγινε δικηγόρος και ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Την εποχή της γέννησής της, ο πατέρας της Άλις ήταν ο διευθυντής της σχολής του Ουέστμινστερ, αλλά σύντομα διορίστηκε ηγούμενος της Εκκλησίας του Χριστού, της Οξφόρδης. Η οικογένεια Λίντελ μετακόμισε στην Οξφόρδη το 1856. 

Σύντομα μετά από αυτή την μετακόμιση, η Αλίκη συναντήθηκε με τον Λιούις Κάρρολ, ο οποίος φωτογράφιζε τον καθεδρικό ναό στις 25 Απριλίου 1856. 
Έγινε στενός φίλος της οικογένειας Λίντελ τα επόμενα χρόνια.

Η Αλίκη και η αδελφή της Λορίνα με Κινέζικη ενδυμασία

Η Αλίκη ήταν τρία χρόνια νεότερη από τη Λορίνα και δύο χρόνια μεγαλύτερη από την Ήντιθ και οι τρεις αδελφές ήταν συνέχεια μαζί από την παιδική ηλικία. 

Αυτή και η οικογένειά της περνούσαν τακτικά τις διακοπές τους στο σπίτι τους στην  Πενμόρφα, το οποίο αργότερα έγινε το Gogarth Abbey Hotel, στη δυτική ακτή του Λάντουντνο στη Βόρεια Ουαλία.

Όταν η Άλις Λίντελ ήταν νεαρή γυναίκα, ξεκίνησε να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη με τη Λορίνα και την Ήντιθ. 

Μια φήμη ήταν οτι η Αλίκη ήταν σε σχέση με τον Λεοπόλδο, Δούκα του Όλμπανυ, τον νεότερο γιο της Βασίλισσας Βικτωρίας, κατά τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στην Εκκλησία του Χριστού, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι δεν είναι σαφή. 

Είναι αλήθεια ότι χρόνια αργότερα, ο Λεοπόλδος ονόμασε το πρώτο του παιδί Αλίκη και έγινε νονός στον δεύτερο γιο της Άλις. Ωστόσο, είναι πιθανόν η κόρη του Λεοπόλδου να ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της νεκρής αδελφής του Αλίκης, Μεγάλης Δούκισσας της Έσσης. . 

Η Ήντιθ πέθανε στις 26 Ιουνίου 1876, πιθανώς από ιλαρά ή περιτονίτιδα (οι μαρτυρίες διαφέρουν) λίγο πριν παντρευτεί με τον Ώμπρεϋ Χάρκουρτ, παίκτη κρίκετ.

Η Άλις Λίντελ παντρεύτηκε τον Ρέτζιναλντ Χάργκρηβς, επίσης έναν παίκτη κρίκετ, στις 15 Σεπτεμβρίου 1880, σε ηλικία 28 ετών στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. 

Είχαν τρεις γιους: τον Άλαν Νάυβτον Χάργκρηβς και τον Λίοπολντ Ρέτζιναλντ "Ρέξ" Χάργκρηβς (και οι δύο σκοτώθηκαν σε δράση κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και τον Κάρυλ Λίντελ Χάργκρηβς, ο οποίος επέζησε και απέκτησε μια κόρη. 

Ο Κάρρολ αρνήθηκε ότι το όνομα 'Κάρυλ' σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το ψευδώνυμο του Λιούις Κάρρολ. 

Ο Ρέτζιναλντ Χάργκρηβς απέκτησε μια σημαντική περιουσία και ήταν τοπικός δικαστής, έπαιξε επίσης κρίκετ για το Χάμπσιρ. 

Η Άλις έγινε γνωστή οικοδεσπότης της κοινωνίας και ήταν η πρώτη πρόεδρος του Ινστιτούτου Γυναικών Έμερυ Ντάουν. Αναφερόταν στον εαυτό της ως "Λαίδη Χάργκρηβς", αλλά δεν υπήρχε καμία βάση για έναν τέτοιο τίτλο. 

Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1926, το κόστος της διατήρησης του σπιτιού τους, του Κάφνελς, ήταν τέτοιο που έκρινε απαραίτητο να πουλήσει το αντίγραφο της Οι Υπόγειες Περιπέτειες της Αλίκης (το προηγούμενο τίτλο του Λιούις Κάρρολ για τις Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων). Το χειρόγραφο έφερε £ 15.400, σχεδόν τέσσερις φορές την εφεδρική τιμή που του έδωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's. 

Αργότερα περιήλθε στη κατοχή του Έλντριτζ Ρ. Τζόνσον και εκτέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κάρρολ. Η Άλις ήταν παρούσα, σε ηλικία 80 ετών, και με αυτή την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισε τον Πήτερ Λουέλλυν Ντέϊβις, έναν από τους αδελφούς που ενέπνευσαν τον Πήτερ Παν του Τζέημς Μάθιου Μπάρρι. 

Μετά το θάνατο του Τζόνσον, το βιβλίο αγοράστηκε από μια κοινοπραξία Αμερικανών βιβλιοφίλων και παρουσιάστηκε στο βρετανικό λαό "σε αναγνώριση του θάρρους της Βρετανίας να αντιμετωπίσει τον Χίτλερ πριν έρθει η Αμερική στον πόλεμο". Το χειρόγραφο βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η Άλις έζησε μέσα και γύρω από το Λύντχερστ στο Νιού Φόρεστ, στην κομητεία Χάμπσιρ.

Μετά το θάνατό της το 1934, το σώμα της αποτεφρώθηκε στο Golders Green Crematorium, με τις στάχτες της να είναι θαμμένες στο νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ και Όλων των Αγγέλων στο Λύντχερστ. 

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

πηγή: wikipedia.org

Δείτε επίσης : Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η ιστορία πίσω απο την πραγματική πρωταγωνίστρια - ποια ήταν η Αλίκη; (Φωτογραφίες & αφιέρωμα)

Σχόλια